Kassa

Lage inkomens kunnen huis verduurzamen met renteloze lening

14-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5543 keer bekeken
  •  
zonnepanelen 3 1127

Mensen met een laag inkomen die hun koopwoning willen verduurzamen, kunnen daarvoor vanaf 1 november bij het Nationaal Warmtefonds een renteloze lening krijgen. Het geld kan gebruikt worden voor zaken als dakisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Uit onderzoek is gebleken dat huizenbezitters met een kleine beurs minder vaak kiezen voor energiebesparing, vooral omdat het voor hen lastig is om financiering te vinden. Daarom is deze stap genomen. De grens voor renteloos lenen komt te liggen bij een inkomen tot 45.014 euro bruto per jaar.

“Helpt bij hoge energienota”

Volgens minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) helpt het aanbod gezinnen om de hoogte van de energierekening terug te dringen. "Zeker omdat je het kan combineren met andere maatregelen om verduurzaming goedkoper en simpeler te maken.” 

Het Nationaal Warmtefonds is een regeling van de Rijksoverheid. Huiseigenaren en Vereniging van Eigenaars (VvE) kunnen hier goedkoop geld lenen voor verduurzaming. Vanaf november kunnen ook kleine VvE's met minder dan acht appartementen geld lenen bij het fonds. ANP.

Meer weten over het Nationaal Warmtefonds? Kijk op www.warmtefonds.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

garry
garry7 okt. 2022 - 14:03

Inkomen AOW en een lage hypotheek.Kom je in aanmerking voor renteloze lening voor verduurzamen

vg1971
vg197115 sep. 2022 - 14:47

@ tjeu: ik begrijp uw reactie :-) , maar mijn voorschotbedrag was voor de energiecrisis € 53,- Zelfs als ik de helft zou besparen, schiet het niet echt op zo met terugbetalen... Vakantiegeld heb ik al nodig voor de gemeenteheffingen van het aankomende jaar en voor een stukje zorgkosten.

yvonblaauw
yvonblaauw14 sep. 2022 - 9:36

Ik snap de inkomensgrens niet. Met een inkomen van € 45000,- bruto kun je helemaal geen huis meer kopen tegenwoordig. Dat betekent dat je dan aangewezen bent op huur. Een huurwoning moet de eigenaar verduurzamen, niet de bewoner. Hoezo dan een renteloze lening tot een inkomen van € 45.000? Hoeveel mensen kunnen daar nu gebruik van maken?

1 Reactie
sproetje68
sproetje6814 sep. 2022 - 11:06

Het gaat er niet om of je met dit geld een huis kan kopen. Het is voor mensen met een eigen huis die nu maximaal €45000 aan inkomen hebben. Ik heb ooit een huis gekocht, maar mijn inkomen is nogal gezakt doordat ik arbeidsongeschikt werd. De vaste lasten betalen gaat nog, maar verduurzamen niet. En verhuizen is geen optie omdat mijn hypotheekbedrag lager is dan de gemiddelde huur van een huis.

vg1971
vg197114 sep. 2022 - 9:21

Laag inkomen? Check. Oude (1853!), eenvoudige koopwoning die schreeuwt om maatregelen? Check. Renteloos? Heel mooi! Alleen één klein probleempje: ik kon vóór de crisis al geen uitgaven erbij hebben, laat staan nu. En die lening zal toch ook terugbetaald moeten worden. Ook dit klinkt weer beter dan het is dus. Van een kale kip kun je geen veren plukken, ook geen renteloze ;-)

1 Reactie
thieu
thieu14 sep. 2022 - 20:33

Na verduurzamen ga je geheid (veel) minder energiekosten krijgen. En met die besparing kun je de lening aflossen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!