Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Laatste kans' voor nieuwe pgb-systeem

03-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgkosten_60.jpg
Alle pgb-zorgverleners moeten uiterlijk eind deze week hun maandloon voor januari binnen hebben. Alle andere declaraties en facturen die deze week binnenkomen moeten voor het eind van volgende week betaald zijn. Is dat niet zo, dan heeft het nieuw ingevoerde systeem gefaald. Dat vindt belangenorganisatie voor mensen met een pgb (persoonsgebonden budget) Per Saldo. De organisatie zal er dan op aandringen dat het systeem, dat vanaf 1 januari is ingevoerd, wordt teruggedraaid.
Beloftes
Per Saldo beschouwt een Kamerbrief van staatssecretaris Martin van Rijn (Gezondheid) met de toezegging dat de problemen snel worden opgelost als "laatste kans'". "Van Rijn heeft data genoemd in zijn brief. Wij gaan heel goed in de gaten houden of zijn beloftes worden waargemaakt", aldus een woordvoerster dinsdag.
Systeem
Per Saldo is bang dat het systeem in essentie niet deugt. "Je kan dan wel noodoplossingen bedenken, maar als het systeem niet werkt, heeft dat geen zin." De Sociale Verzekeringsbank (SVB) reageert daarop dat "natuurlijk in zo'n grote operatie niet alles meteen goed gaat". "We begrijpen de zorgen van Per Saldo, die hebben we zelf ook", aldus een woordvoerster.
Declaraties
De SVB regelt vanaf 1 januari de uitbetaling van de zorgverleners. Voordat dat kan gebeuren, moeten wel zorgcontracten binnen zijn bij die instantie en zijn goedgekeurd. Tot eind vorig jaar was het nog zo dat budgethouders zelf hun zorgverleners uitbetaalden. Dat systeem is aangepast om fraude tegen te gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!