Kassa

'Laat oudere overwaarde huis te gelde maken'

29-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
930 x 520 vergrijzing ouderen
Gepensioneerde huiseigenaren met overwaarde op hun woning, zouden deze moeten kunnen verzilveren. Met het vrijgemaakte geld kunnen zij aanpassingen doen aan hun woning, zodat ze er langer kunnen blijven wonen. Dat is een wens van de Vereniging Eigen Huis (VEH), zo bevestigt een woordvoerder woensdag berichtgeving in De Telegraaf.

Huis geschikt maken voor langer thuis wonen

,,De overheid wil dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Dan moeten mensen ook hun huis daarvoor geschikt maken, bijvoorbeeld door de installatie van een traplift. Of de bouw van een slaap- en badkamer op de begane grond", aldus de zegsman.

Hypotheekverstrekkers huiverig over ophoging

Meer hypotheekverstrekkers zouden deze senioren de kans moeten bieden hun hypotheek op te hogen. In de praktijk zijn ze hiervoor huiverig wegens het relatief lage inkomen van de ouderen. Toch is dat volgens de VEH mogelijk op een ,,verantwoorde en veilige manier". De VEH roept behalve de hypotheekverstrekkers ook 'de politiek' op om zich hiervoor hard te maken. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

gerard van tol
gerard van tol29 nov. 2017 - 14:13

Dit zal nooit gebeuren, die lastige dure ouderen moeten gewoon verdwijnen volgen de huidige bestuurders.

1 Reactie
Keevertje
Keevertje30 nov. 2017 - 14:49

Ik wou mijn verhaal hier gewoon als “Normale oudere Nederlander eens even kwijt en kijken of het nu aan mij ligt, dat ik maar loop te klagen of te mopperen en het gevoel heb, dat wij ouderen......die altijd hard hebben moeten werken voor hun zuur verdiende centjes en hun hele leven alles netjes betaald hebben, geprobeerd hebben een paar centen achter de hand te hebben als appeltje voor de dorst etc. kortom geleefd hebben waarmee ze anderen niet zouden benadelen, en nu met allerlei afknijp maatregelen van doen te hebben, zodat je net nog je natje en droogje hebt, nog net niet bij de voedselbank aan hoeft te kloppen, de oorzaak te zijn van de hoge zorgkosten en zoals hier ergens beschreven wordt, als smerige dief te worden bestempeld bij het verkopen van je huis en dan gaan huren en nog NET niet dood te zijn....etc. etc.  

donna53
donna5329 nov. 2017 - 13:44

Dan zou ik in ieder geval ook een testament laten maken bij een notaris zodat de erfenis niet naar neven en nichten gaat, die u nooit ziet!Laat het dan achter aan een goed doel of aan de bank als u uw huis kunt ''opeten" zoals dat vroeger nog weleens kon.

2 Reacties
manwijf
manwijf30 nov. 2017 - 9:09

Google eens op "goede doelen zijn vooral goed voor zichzelf" of "wat verdient de directeur van een goed doel" en je weet dat je je zuur verdiende geld daar in ieder geval niet aan moet geven.

Keevertje
Keevertje30 nov. 2017 - 14:56

Mooi niet.............naar de directeur van dat goede doel zul je bedoelen, lees wat manwijf hier over schrijft..............zou het gewoon prettig vinden om mijn overwaarde te kunnen investeren in hetgeen wat mij ZELF nog dierbaar is en waar hard voor is gewerkt en mijzelf zo goed mogelijk en zo lang mogelijk te blijven onderhouden en wat overigens niet uit vrije wil moet worden gedaan, maar je als ouderen door deze en vorige geweldige Jongeren (kleuters zijn het!)regeringen is opgelegd!

Keevertje
Keevertje29 nov. 2017 - 12:37

Dit zou in sommige gevallen een mooie oplossing bieden. Wij zijn ouder echtpaar en kinderloos en eigenaar van een eigen woning met veel overwaarde. Wetende dat we in de toekomst extra zorg nodig zullen hebben en er aanpassingen aan de woning gedaan zullen moeten gaan worden, moeten we deze kosten nu opbrengen van ons kleine pensioentje, waardoor we ons eigenlijk nu maandelijks te kort moeten doen, omdat niet willen sparen, maar moeten sparen voor de paar jaren die we nog te gaan hebben, terwijl de overwaarde van de woning straks naar nichten en neven gaan, die we nu nooit zien! Zou liever zien, dat we nu wat ruimer kunnen leven en de kosten die ons te wachten staan gemakkelijker kunnen betalen en de bank mag wat ons betreft ons huis dan hebben wanneer we er niet meer zijn.

7 Reacties
lily de vries
lily de vries29 nov. 2017 - 21:25

Is verkopen dan geen optie en een fijne ruime aanleunwoning waar ook hulp mogelijk is indien nodig? Nog steeds teveel burgers geloven de gevestigde orde en blijven er op stemmen.  Ik wens u wijsheid Hennie van Dieren. Ik walg van deze diefstal en de enige ouderenpartij 50Plus heeft t over rijbewijs voor gebruikers van Scootmobiels. Té gestoord voor woorden. 

edubunnik
edubunnik30 nov. 2017 - 9:54

Huis verkopen, huur appartement met lift zoeken, overwaarde op je bankrekening en lekker genieten van je centen. 

ernie eduard
ernie eduard30 nov. 2017 - 10:00

Kijk de staat wil zoveel mogelijk binnen harken als jullie dood zijn en dat zullen ze niet gauw veranderen. Want als het naar nichten of neven gaat krijg de staat veel meer erf belasting en als jullie dat opmaken of opeten dan kost dat de overheid veel geld. Ik zelf werdt ziek en heb jaren gelden mij huis verkocht en een huurhuis genomen (ik stond wel 30 jaar ingeschreven) ben 30% op mijn loon op achteruit gegaan en toen een woning gekregen naar de toen geldende regels. Maar toen heeft de overheid de regels veranderd, en nu ben ik nu een smerige dief die scheef woont in een sociale huurwoning, volgens de overheid. Mijn huur gaat nu met 50 euro omhoog ieder jaar en dat is nu als 5 jaar aan de gang ik zit nu al op 1000 Euro en waar stopt dit. Ik kan je vertellen dat huren veel duurder is dan op een houtje bijten in een koophuis, ik wordt stelselmatig leeg geplunderd door de overheid is het niet die absurde huursverhoging ieder jaar dan is het wel de vermogens taks waar ik iederjaar op leeg op loopt.

hidkees
hidkees30 nov. 2017 - 11:38

Dat is over het algemeen niet zo handig. Je krijgt een fors bedrag bij verkoop en daar moet je elk jaar belasting over betalen. Huren zijn hoog en stijgen jaarlijks. Huurtoeslag en zorgtoeslag krijg je niet wegens je hoge vermogen.

edubunnik
edubunnik30 nov. 2017 - 13:21

Dan blijft die overwaarde in hun huis, kinderen hebben ze niet, gaan ze dood, gaat alle overwaarde naar verre familie die ze nooit zien. 

Keevertje
Keevertje30 nov. 2017 - 14:37

Gemakkelijk gezegd: ”verkopen en iets gaan huren of te zien om een mooi appartement te kopen met eventuele mogelijkheden voor zorg? Ben als zovelen “normalen” Nederlanders  huiseigenaar geworden door hard te werken, met in de eerste jaren geen vakanties, geen dure inrichtingen of dure auto’s op de “pof”(heb er trouwens jaren geen gehad, omdat deze op sommige momenten te duur was, maar dit moet heden ten dagen allemaal wel mogelijk zijn, want anders doe je zogenaamd iets verkeerd…..)!  Dus het moge duidelijk zijn, ook al ben een oudere huiseigenaar, met een hypotheek die is afgelost (waardoor ik straks ook nog mooi meer belasting mag gaan betalen) dat het echt niet allemaal van een leiden dakje is gegaan om huiseigenaar te worden, laat staan dat ik zelf zorg in kan gaan kopen! Kiezen voor de 50plus? Misschien als Henk Krol zelf met pensioen gaat? Aardige man hoor, maar een die helaas niet meer de kracht bezit, om nog iets in de pap te brokkelen hebben of laat staan zich te kunnen verweren tegenover de kleuters in dit uitknijp van ouderen kabinet.

Keevertje
Keevertje30 nov. 2017 - 14:45

Ben wel oud, maar nog lang niet van lotje getikt hoor! LOL, maar je verhaal over verkopen, appartement HUREN met lift zoeken en verder genieten van onze centen gaat al lang niet meer op hoor.......dit is nou echt een voorbeeld van dat zogenaamde Zwitserleven gevoel geldt alleen niet voor de "Normale oudere Nederlander" Kijk maar eens wat Hidkees hierboven over schreef, daar waren wij al lang achter.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!