Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Laat moeder van couveusekindje langer thuisblijven

09-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
baby_ziekenhuis_11.jpg
Beloftes van eerdere ministers over de duur van het zwangerschapsverlof van moeders van couveusekinderen moeten nu eindelijk eens worden waargemaakt. Die oproep doet de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) aan de huidige minister van Sociale Zaken minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. De vereniging dringt er op aan het zwangerschapsverlof uit te breiden naar 10 weken na thuiskomst van het kind.
Emotioneel en onzeker
De ouders vinden dat moeders van couveusekinderen te kort bij hun kindje kunnen zijn, nadat dat uit de couveuse is en thuis mag komen. Dit vooruitzicht levert in een toch al emotionele en zeer onzekere tijd veel extra stress op voor de moeder, zo stelt de VOC vast.
Werk maken
Asschers voorgangers Henk Kamp en daarvoor Piet Hein Donner gaven al aan niet afwijzend tegenover deze maatregel te staan. Volgens de VOC moet er nu eens werk worden gemaakt van de wetsaanpassing die hiervoor nodig is. Jaarlijks moeten naar schatting 2.500 moeders weer aan het werk na haar zwangerschapsverlof terwijl het kind dan nog maar net of nog niet thuis is.
Wetsvoorstel 
Volgens het ministerie ligt er op dit moment een wetsvoorstel over het onderwerp bij de Tweede Kamer. Daarin wordt geregeld dat ouders van couveusekinderen 10 weken verlof krijgen vanaf het moment dat het kindje weer thuis is. ,,Dit wetsvoorstel ligt al bij de Tweede Kamer en zal niet worden gewijzigd op dit punt'', aldus een woordvoerster van de minister. Volgens haar zal Asscher binnen twee weken een brief aan de Tweede Kamer met zijn plannen voor de verlofregelingen sturen.
Zorgen en verwerking
Volgens de vereniging voelt vrijwel geen enkele moeder van een couveusekind zich na de ingrijpende periode dat haar pasgeborene(n) in het ziekenhuis is, in staat om kort daarna of al direct aan het werk te gaan. ,,Enerzijds is er ruimte nodig voor de verwerking van de vroege bevalling en alles wat daarop volgt: verdriet, zorg en angst je kind alsnog te verliezen. Anderzijds zijn er moeders die niet kunnen werken om de eenvoudige reden dat ze hun kind, waarvan ze gedurende een lange periode nauwelijks het gevoel hadden dat het hun kind was, nu niet wéér aan de zorg van een ander willen toevertrouwen. Vanwege de kwetsbaarheid van het kind, soms maar net 2000 gram zwaar en vaak extra vatbaar, mogen veel kinderen niet naar een crèche of kinderopvang.''
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!