Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Laat mensen sparen voor zorg oude dag'

31-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zorgverzekering_05.jpg
Zorgverzekeraar Uvit, één van de grootste van het land, pleit voor de invoering van een nieuwe manier om de ouderenzorg te financieren: Mensen zouden moeten gaan sparen voor de zorg die ze later als senior nodig hebben. Het nieuwe systeem is volgens het bedrijf nodig, omdat de kosten voor ouderenzorg, nu betaald uit de AWBZ, door de vergrijzing de pan uit dreigen te rijzen. Een woordvoerder van Uvit heeft informatie in een artikel daarover in het Financieele Dagblad woensdag bevestigd.
Diverse partijen binnen de gezondheidszorg noemen al langer het idee van zorgsparen. Topman Martin Bontje van Uvit heeft het voorstel ingebracht bij de ambtelijke commissie die op verzoek van het kabinet de toekomst van de AWBZ onder de loep neemt. De werkgroep presenteert donderdag haar bevindingen.
Meer organisaties presenteren deze dagen hun visie op de houdbaarheid van het zorgstelsel. Vorige week pleitte de Consumentenbond al voor een ingrijpende reorganisatie. De vrijblijvendheid moet volgens de organisatie uit het systeem. Ook moet het veel efficiënter worden gemaakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat boventallige ziekenhuizen zouden moeten worden gesloten, huisartsen meer taken op zich moeten nemen en zorgverzekeraars veel meer macht krijgen om artsen en ziekenhuizen te dwingen goede zorgkwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Bij de begeleiding van ouderen zouden veel meer vrijwilligers en mantelzorgers moeten worden ingezet.
De landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers Mezzo vindt dat mensen in de toekomst niet 'gedwongen' mogen worden om zorg te verlenen aan hulpbehoevende familieleden of vrienden. Ze zouden dan gevaar lopen om zelf ziek te worden door overbelasting. Mezzo wil dat bijvoorbeeld gemeenten meer hulp organiseren die mantelzorgers ontlast. Zo zouden gemeenten mantelzorgers kunnen helpen bij het afhandelen van papieren rompslomp. Ook zouden ze kunnen zorgen voor 'respijtweekeinden ' waarbij mantelzorgers even kunnen uitrusten en vervangers de zorg tijdelijk op zich nemen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!