Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Laat kinderopvang weer opengaan'

30 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
kinderen school 1127
De kinderopvang moet snel weer open, stelt Ben Schnieders, bestuurder van Kids First COP groep. De organisatie heeft 145 kinderopvanglocaties in de noordelijke provincies. "De angst regeert nu", vindt Schnieders.
De zorg voor de kinderen met thuiswerken combineren valt zwaar. Volgens Schnieders worden steeds meer gezinnen "op de proef worden gesteld" en gaan ze  "hier en daar kopje onder."

Momenteel zijn de kinderopvanglocaties alleen open voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep uitoefenen, zoals in de gezondheidszorg. Daarnaast vangen ze op verzoek van gemeenten een groeiend aantal kinderen op die uit een kwetsbare thuissituatie komen en beter af zijn op de opvang. "Maar we krijgen ook steeds meer vragen van andere ouders", zegt Schnieders. Aanvragen komen bijvoorbeeld van zelfstandigen of ouders van kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

'Wacht de besluitvorming af'

Brancheorganisatie Kinderopvang "wacht de besluitvorming af", laat een woordvoerder weten. "Wij volgen samen met andere organisaties in de kinderopvang de kabinetsbesluiten en aanwijzingen van het RIVM."

Volgens de brancheorganisatie vangen de kinderdagverblijven, gastouders en buitenschoolse opvang momenteel ongeveer 10 procent van het normale aantal kinderen op. "Dat gebeurt met veel improvisatie en inzet van alle betrokkenen om het systeem van kinderopvang overeind te houden", aldus de zegsman.

Wat bestuurder Schnieders betreft zou het een goed idee zijn om in elk geval na Pasen de deuren van de opvang weer helemaal te openen voor kinderen die geen klachten hebben. Hij vindt dat de kinderopvang niet over één kam geschoren moet worden met scholen, onder meer omdat kinderopvang veel kleinschaliger is. ANP
Wil je meer weten over het gezinsleven in coronatijden? Kijk:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!