Kassa

Laat 16-jarigen ook stemmen

24-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kabinetadvies
Een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement vindt dat de leeftijd waarop je mag stemmen omlaag moet van 18 naar 16 jaar. Op deze manier worden jongeren ook op de lange duur beter betrokken bij de politiek.
Nederlandse jongeren kan de politiek minder schelen dan leeftijdsgenoten in vergelijkbare landen. Dat schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Door ze al op de middelbare school stemrecht te geven kan dat veranderen. Dan wonen ze vaak nog bij hun ouders en hebben ze iets minder aan hun hoofd dan wanneer ze bijvoorbeeld al studeren of een baan hebben. De verwachting is dat ze daardoor ook vaker naar de stembus gaan en dat dan ook later in hun leven vaker zullen doen.

Machtsmisbruik

Wanneer jongeren stemrecht hebben, denkt het ROB, zullen politici ook beter naar ze luisteren. Oudere generaties hebben op dit moment nog een groter gewicht. Dat kan bij vraagstukken als klimaat en pensioen een grote rol spelen. De raad wil het machtsmisbruik door ouderen voorkomen.

Grondwet

De raad vindt dat provincies en gemeenten daarom de mogelijkheid moeten krijgen om ook 16-jarigen op proef te laten stemmen. De grondwet zal wel moeten worden aangepast om zulke experimenten mogelijk te maken. In de wet staat namelijk al sinds de jaren zeventig dat een kiezer 18 jaar of ouder moet zijn.

Verstandige keuzes

Toen was de gedachte nog dat het puberbrein niet klaar is voor stemrecht. Volgens het ROB wijst onderzoek uit dat pubers in het stemhokje wel verstandige keuzes kunnen maken. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

holiday
holiday24 jun. 2019 - 22:27

Dit is alleen maar weer een manier om partijen groter te krijgen. Op alle onderwijs wordt alleen maar links lesgegeven, de kinderen worden gewoon gehersenspoeld, ja dan gaan de stemmen wel naar Groen Links.Jongeren zullen natuurlijk naar een partij gaan die voor hun een pensioen belooft ten koste van de ouderen. Ik vind dat je pas vanaf je 20e jaar mag stemmen , mensen die zich ook verdiept hebben in de politiek, dus alle mensen die roepen ik weet niet op wie ik moet stemmen, die moeten eigenlijk helemaal niet stemmen.

Kassagebruiker
Kassagebruiker24 jun. 2019 - 13:57

De kids worden dan veelal gesouffleerd door pa en ma en of al dan niet foute leerkrachten. Of stemmen een partij omdat ze XXX georiënteerd zijn van "huis uit". Slecht idee, kijk maar maar naar die milieu spijbelaars ............. horen wat en het is waar, zonder zelf na te denken.

Dilles
Dilles24 jun. 2019 - 13:13

Stemmen vanaf 24 jaar invoeren!! Jeugd wordt teveel beïnvloed door scholen en heeft nog geen relevante levenservaring.

wimmi20
wimmi2024 jun. 2019 - 12:45

Of 16 jarigen mogen stemmen ?Ja, maar alleen piano'\s.

paul van baak
paul van baak24 jun. 2019 - 12:20

Meer luisteren naar jongeren door regering , blijf dromen ,er wordt nu al nauwelijks naar mensen geluisterd

harrybre
harrybre24 jun. 2019 - 11:30

Niet de leeftijd, maar het verstand ( lees beoordelings- en argumentatievermogen) is belangrijker. Kijkend hoe veel in NL en daarbuiten stemmen met hun onderbuik, of.. "ik ben erteugen"..ipv een argumentatie en dus.. bijv. blanco stemmen... Klagen.. dat doen ze allemaal. Als Nederlanders niet meer klagen en pastoors niet meer vragen. loopt de wereld op z'n eind.Vroeger hadden we census kiesrecht; diegene, die voldoende belasting betaald, mocht meestemmen over de uitgaven daarvan. Ik zat in het experimentele jaar van de HAVO. Waren nauwelijks boeken en nauwelijks richtlijnen, dus de maatschappij-leer docent moet het zelf maar invullen. Ook wij hadden verkiezingen, doch.. openlijk jezelf verdedigen voor je keuze. We kregen punten voor de argumentatie, NIET voor de keuze. Uiteindelijk nergens zo veel voordeel gehad als van dit vak: bestuurs- en andere rechtsgebieden, organisatie openbaar bestuur incl. EU en door de bla bla verhalen van politici heen kunnen prikken. Ja, dat stemexamen van John1313 is zo gek nog niet.

2 Reacties
HSuzanna53
HSuzanna5327 jun. 2019 - 11:54

Ben het helemaal eens! Volwassen gedrag is niet leeftijdsgebonden en sommige jongeren zijn zelfs meer volwassen in hun doen en denken, dan leeftijds-volwassenen! Daarom kan ik op deze vraag niet eenvoudig ja of nee zeggen.

HSuzanna53
HSuzanna5327 jun. 2019 - 11:55

Ik ben het dus eens met harrybre.

manwijf
manwijf24 jun. 2019 - 11:17

Het feit dat we 16-jarigen wel onder het jeugdstrafrecht laten vallen, geeft wel aan dat veel mensen denken, dat ze nog lang niet altijd  in staat zijn goede keuze's te maken. Anders dit ook maar schrappen.

1 Reactie
Kassagebruiker
Kassagebruiker24 jun. 2019 - 14:02

Inderdaad, dat zou meten met twee maten worden.

John1313
John131324 jun. 2019 - 11:01

Stemmen is een serieuze zaak waar m.i. volwassenen ook niet altijd goed mee om gaan. Waarom maak je een bepaalde keuze?Wat mij betreft zou er een stemexamen moeten komen. Kiezen op basis van kennis i.p.v. emoties. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!