Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Laagste hypotheekrente blijft laag ondanks trend van verhogingen

27-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
woning huis hypotheek woz verkopen koop 1127

Veel hypotheekverstrekkers verhogen de hypotheekrentes. Toch blijven de laagste hypotheekrentes nog steeds onveranderd, bijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl

“Als je bijvoorbeeld kijkt naar de gemiddelde rente voor een annuïteitenhypotheek van 20 jaar vast met NHG, dan is de gemiddelde rente in oktober gestegen van 1,37 naar 1,42 procent. De laagste rente voor deze hypotheken bleef echter gelijk op 1,17 procent”, stelt Amanda Bulthuis van Geld.nl vast. “Eenzelfde beeld zien we ook bij andere hypotheekvormen en rentevaste periodes.”

Concurrentie 

Dat de laagste hypotheekrentes niet veranderen, komt volgens Bulthuis door de grote concurrentie op de hypotheekmarkt. “Vooral de hypotheekverstrekkers die met de laagste rentes strijden om een plek bovenaan de renteoverzichten zijn gevoelig voor die concurrentie. Zij willen dus de hypotheekrentes nog niet verhogen, uit angst dat consumenten anders naar hun concurrenten gaan. Gevolg is wel dat deze hypotheekverstrekkers minder winst maken op hun hypotheken. Ze kiezen dus voor een lagere marge om hun positie in de markt te behouden.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!