Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Laagste gemiddelde huurprijsstijging sinds 2015

17 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuut
huur woning huis flat appartement
De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal met slechts 3,1 procent toegenomen. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging sinds het tweede kwartaal van 2015, meldt woningplatform Pararius.
Volgens de verhuurbemiddelaar is er vooral een geringe huurstijging te zien in Amsterdam. Gezien er in de hoofdstad relatief veel woningen te huur worden aangeboden, stegen de prijzen daar met slechts 2,8 procent. Amsterdam kent al enkele kwartalen op rij een huurprijsstijging die lager ligt dan 3,5 procent. Wordt Amsterdam buiten beschouwing gelaten, dan komt de gemiddelde landelijke prijsstijging uit op 5,5 procent.

Waar stegen huurprijzen met meer dan 10 procent?

In Breda en Hilversum namen de prijzen per vierkante meter in het afgelopen kwartaal met respectievelijk 10,7 en 11,1 procent toe. Ook in Dordrecht en Schiedam, alternatieven voor Rotterdam, stegen de huurprijzen met meer dan 10 procent.

Tijd voor een landelijke aanpak

De Woonbond vindt het hoog tijd voor een landelijke aanpak van de "gigantische huurprijzen in de vrije sector". "Eerst waren het vooral de grote steden, maar de hoge huurprijzen verspreiden zich als een olievlek over de rest van Nederland." De bond pleit er onder meer voor de WOZ uit het woningwaarderingsstelsel te halen, omdat die nu te veel punten oplevert. "Hierdoor ligt het huurplafond voor kleine appartementjes in gewilde steden veel te hoog, waardoor ze te makkelijk voor de hoofdprijs worden verhuurd", zegt directeur Paulus Jansen. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!