Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Laadpalen voor mobieltje op stations onzeker

12-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
smartphone6_02.jpg
Het is nog maar de vraag of er op stations en perrons laadpalen komen te staan waarmee treinreizigers hun mobiele telefoons, tablets en laptops kunnen opladen. Ook is het onzeker of er stopcontacten worden ingebouwd in de 2e klas van intercity's.
Tussenoplossing
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het goede ideeën, maar ze wil eerst onder meer weten hoeveel het precies gaat kosten voordat ze erover besluit. Ze hakt de knoop ergens volgend jaar door, blijkt uit een brief van haar aan de Tweede Kamer. GroenLinks had, met steun van een Kamermeerderheid, als tussenoplossing voorgesteld om in elk geval de laadpalen te plaatsen zolang nog niet alle tweedeklascoupés zijn voorzien van stopcontacten.
Spoorbeheerder
Mansveld heeft dat besproken met de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail. Daaruit blijkt dat het technisch mogelijk is om oplaadpalen neer te zetten.
Prioriteit
Maar de bedrijven wijzen erop dat een reiziger gemiddeld 5 minuten wacht voor de treinreis, terwijl de oplaadtijd van een accu van een telefoon geruime tijd duurt. Vorige zomer stond er als proef in een winkel op Rotterdam Centraal een oplaadpaal voor mobieltjes, die gemiddeld 7 keer per dag werd gebruikt. Reizigersvereniging Rover vindt oplaadpalen niet de hoogste prioriteit: de meeste reizigers zullen geen uur op een station blijven totdat hun telefoon vol is, schrijft Mansveld. Bovendien zou een laadpaal volgens een hele voorlopige indicatie zo'n 3500 euro per stuk kosten.
Besluit
De NS laat Mansveld volgend jaar weten welk prijskaartje er hangt aan de inbouw van stopcontacten in intercity's. Mede op basis daarvan neemt ze dan, na overleg met NS en ProRail, een besluit over de stopcontacten en de oplaadpalen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!