Kassa

'Kwijtschelding boetes bij onduidelijke AOW-regels'

31-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
oudjess_27.jpg
De OuderenOmbudsman vindt dat zolang de AOW-regels onduidelijk zijn en staatssecretaris Klijnsma dit eindelijk heeft onderkend gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer, er ook geen boetes verstrekt kunnen worden. Bij ouderen die reeds een boete hebben gekregen of AOW terug moeten betalen moet dit met terugwerkende kracht worden kwijtgescholden.
Boetes gestegen
De OuderenOmbudsman is sinds begin dit jaar heel veel gebeld door verontruste ouderen. Dit omdat de boetes fors gestegen zijn terwijl de regels even onduidelijk bleven. Ouderen weten niet wanneer er sprake is van samenwonen en of ze mantelzorg mogen verlenen met behoud van het volledige AOW.
Controles
Daarom stelt de OuderenOmbudsman al geruime tijd voor dat als er sprake is van twee huizen en verschillende onkosten er altijd een alleenstaande AOW gegeven moet worden. Dan is de SVB-inspectie niet meer nodig en kan eenvoudig gecontroleerd worden via de GBA.
Daarnaast zijn de methodes van de SVB-inspectie uiterst twijfelachtig. Urenlange verhoren waarbij ouderen dingen in de mond wordt gelegd, ouderen onder druk worden gezet of geïntimideerd. Juridisch kan dat misschien wel maar volgens de OuderenOmbudsman ga je zo niet met ouderen om. “Sommigen zijn ziek of beginnend dement en die kan je tijdens dit soort verhoren álles laten zeggen. Verder gaat het om een heel klein aantal ouderen dat bewust fraudeert. De meesten plegen door de onduidelijke regels onbewust fraude.” 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!