Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KWF: kosten extra levensjaar vaststellen

20-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kanker.jpg
De overheid moet duidelijk vastleggen hoeveel geld een extra gezond levensjaar mag kosten. Daarvoor pleit KWF Kankerbestrijding. Zonder normen dreigt willekeur, waarschuwt de organisatie.
Kankergeneesmiddelen
KWF signaleert in een donderdagavond verschenen rapport een spagaat: er komen steeds meer kankergeneesmiddelen die levens kunnen redden, verlengen of de kwaliteit ervan verbeteren. Die middelen zijn echter ook duur, terwijl de zorguitgaven maar beperkt mogen stijgen.
Juiste behandeling
De angst van KWF is dat per ziekenhuis, of zelfs per spreekkamer, op basis van financiële overwegingen wordt bepaald of een patiënt een duur geneesmiddel wel of niet krijgt. ,,Kankerpatiënten zullen daardoor niet altijd de juiste behandeling krijgen.'' Samen met deskundigen moet de overheid daarom vaststellen wanneer een geneesmiddel ,,kosteneffectief'' is en daarmee ook wat een extra gezond levensjaar mag kosten.
Basispakket
Volgens de organisatie is een ,,maatschappelijke en politieke discussie'' over het onderwerp gewenst. Het zou niet de eerste keer zijn dat discussie ontstaat over het vergoeden van dure behandelingen. Zo ontstond in 2012 ophef nadat het College voor Zorgverzekeringen had geadviseerd om medicijnen voor de zeldzame ziekten Pompe en Fabry niet meer te vergoeden via het basispakket. Dat gebeurde uiteindelijk niet: het lukte de overheid de prijs van de medicijnen flink omlaag te krijgen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!