Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor schade door uv-nagellakdrogers

28-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
451 keer bekeken
  •  
uv-nageldroger_1127_634

Na een recent onderzoek naar uv-nagellakdrogers waarschuwt nu ook de KWF Kankerbestrijding voor mogelijke schade. De uv-nagellakdroger zou de kans op huidkanker kunnen vergroten door het ultraviolette A-licht dat het apparaat uitstraalt. Er is nog niet duidelijk hoe onveilig de drogers zijn, maar het KWF wil voor de zekerheid toch alvast wijzen op de eventuele risico's.

DNA-schade en mutaties in cellen

Aanleiding is een onderzoek door wetenschappers in het Amerikaanse San Diego, dat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature verscheen. Daarin wordt gewezen op de mogelijkheid dat huidkanker kan ontstaan bij langdurig gebruik van de nagellakdrogers en dat er DNA-schade en mutaties in cellen zijn gevonden bij zoogdieren na bestraling met een nagellakdroger.

Het KWF benadrukt echter dat het nog niet duidelijk is bij welke frequentie en duur het gebruik van zo'n apparaat echt riskant wordt.

Kassa interviewde dermatoloog dr. Marlies Wakkee

Eerder deze maand verscheen er op de Kassa website ook een artikel over de gevolgen van het gebruik van uv-nagellakdrogers. We spraken hiervoor met dermatoloog dr. Marlies Wakkee. Wakkee adviseert de consument te stoppen met het gebruik van de uv-nagellakdroger.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!