Kassa

Kwetsbare vrouwen krijgen verplichte anticonceptie via rechter

02-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
seks soa pil anticonceptie 1127

Vrouwen met ernstige psychiatrische problemen kunnen verplicht een anticonceptie opgelegd krijgen. Dat komt door de nieuwe Wet verplichting geestelijke gezondheidszorg die vorig jaar van kracht is gegaan. Het afgelopen jaar hebben vier rechtbanken voor minstens zes kwetsbare vrouwen een zorgmachtiging voor verplichte anticonceptie afgegeven. Dat meldt de Volkskrant.

"Een sensationele doorbraak", zegt oud-kinderrechter Cees de Groot. Samen met anderen pleit De Groot al jaren voor verplichte anticonceptie voor vrouwen met een ernstige verstandelijk beperking of met zware psychische problemen. Op die manier moet worden voorkomen dat 'onmachtige' vrouwen kinderen kunnen krijgen die zij niet zelf kunnen verzorgen en veelal meteen na de geboorte moeten afstaan.

Belang

Paul Vlaardingerbroek, emeritus hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de Universiteit van Tilburg, vindt dat sommige kinderen "het recht hebben om niet geboren te worden". Volgens Vlaardingerbroek is de wetgeving in het belang van zowel het kind als de moeder.

Bron: Volkskrant/ANP

Meer over:

anticonceptie, wet
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!