Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kwart verlies dekkingsgraden weer ingelopen

30-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Eurobiljetten_staand_63.jpg
De pensioenfondsen die herstelplannen moesten indienen bij DNB om de financiële situatie te verbeteren, hebben inmiddels een kwart van de daling van de dekkingsgraad weer ingelopen. Dat maakte De Nederlandsche Bank, die de evaluatie van de herstelplannen van 141 fondsen heeft afgerond, donderdag bekend.
Dekkingsgraad
De gemiddelde dekkingsgraad van de betreffende fondsen verbeterde in de afgelopen 5 jaar met 15 procentpunten. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een pensioenfonds in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen.
Pensioenverlaging
Na het uitbreken van de financiële crisis moesten veel pensioenfondsen (ongeveer 75 procent van de pensioensector) begin 2009 een herstelplan opstellen om hun dekkingsgraad binnen 5 jaar weer op peil te krijgen. De gemiddelde dekkingsgraad van de 141 fondsen die dit moesten doen, bedraagt nu gemiddeld 107 procent, iets boven de vereiste 105 procent. In totaal moesten 30 fondsen een verlaging van de pensioenen doorvoeren.
De gemiddelde dekkingsgraad van alle Nederlandse pensioenfondsen stond eind april op 109 procent. Dat is gelijk aan de stand van eind maart, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Aon Hewitt. De waarde van de verplichtingen van pensioenfondsen steeg met ongeveer 1,9 procent. Het totale vermogen steeg per saldo met 1,4 procent, voornamelijk door een waardevermeerdering van de obligatieportefeuille met 1,7 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!