Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kwart samenwonenden met hypotheek heeft geen overlijdensrisicoverzekering

23-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
verzekering papieren contract 1127

Bijna een kwart van de samenwonende Nederlanders met een hypotheek heeft geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Hypotheekverstrekker MUNT Hypotheken liet onderzoek doen onder ruim duizend Nederlanders en zag dat met name oudere huizenbezitters ervoor kiezen om de verzekering niet meer af te sluiten. Vroeger was de overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

Twee op de drie 65-plussers heeft nu geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Dit komt mede doordat ze vaker eigen vermogen hebben opgebouwd. Verder is er een grotere kans op overlijden onder deze leeftijdsgroep, waardoor zo'n verzekering vaak duurder is, stelt Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken.

Financiële gevolgen kunnen zonder overlijdensrisicoverzekering groot zijn

8 procent van de mensen tussen 18 en 44 jaar heeft ervoor gekozen geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De financiële gevolgen van een overlijden kunnen groot zijn. Daardoor kan het gebeuren dat iemand niet in zijn of haar eigen huis kan blijven wonen na het overlijden van een partner door te hoge maandlasten.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna een vijfde van de respondenten niet wet in welke mate ze beschermd zijn tegen overlijden. Dat "zorgt mogelijk voor onnodige stress en later wellicht voor onaangename verrassingen", aldus Hensbergen.

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering tegen lagere premie

In 2019 besteedde Kassa meermaals aandacht aan de overlijdensrisicoverzekering naar aanleiding van een Kifid-uitspraak. In die zaak werd een klant gecompenseerd, omdat hij door zijn adviseur niet was geïnformeerd over de mogelijkheid om zijn overlijdensrisicopolis over te sluiten tegen een lagere premie. Door deze uitspraak besloten ook veel Kassa-kijkers om bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) aan te kloppen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!