Kassa

'Kwart kinderen doet fietsverlichting niet aan'

07-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
lichtjes fietslampen 1127
Bijna een kwart van de kinderen doet de fietsverlichting niet aan in het donker. Ook ouders fietsen lang niet altijd met verlichting. Dat constateert de ANWB, die dinsdagavond de nieuwe fietsverlichtingscampagne aftrapt.
Uit het ANWB-onderzoek onder 1500 kinderen en 1500 ouders blijkt dat slechts twee derde van de ondervraagde kinderen met een werkend voor- of achterlicht fietst. Het vervangen van lege batterijen is vaak de grootste drempel.

'Tags' op straat

Samen met de politie, de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en oud-hockeyinternational Naomi van As roept de ANWB iedereen op 'tags' op de grond te zetten, een merkteken in verf dat je eraan herinnert je licht aan te zetten als je erover heen rijdt. Op de site van de ANWB is een pakketje aan te vragen met milieuvriendelijke spuitkrijt en een sjabloon. Ook de 3000 wijkagenten in het land doen mee.

Helm niet in trek bij jeugd

Vier op de vijf jongeren dragen geen fietshelm tijdens het fietsen en zal dat in de toekomst ook niet doen. De voornaamste reden om volgens jongeren geen helm te dragen, is dat zij het niet nodig vinden, blijkt uit onderzoek van stichting TeamAlert.
In 2019 stierven 203 fietsers in het verkeer, waaronder 17 jongeren. Eén van de manieren om dit aantal te verlagen, is het dragen van een fietshelm. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) schat in dat als men een fietshelm draagt er 85 verkeersdoden per jaar bespaard kunnen worden.
Over het algemeen staat de fietser negatief tegenover het dragen van een fietshelm. Stichting TeamAlert deed kwantitatief onderzoek naar hoe jongeren naar de fietshelm kijken. Uit het onderzoek, met 514 respondenten, komt naar voren dat vier op de vijf jongeren nooit een fietshelm dragen tijdens het fietsen. Slechts 1,2 procent van de ondervraagden draagt een helm op een gewone fiets of e-bike, voornamelijk omdat hun werkgever (bijvoorbeeld een maaltijdbezorger) dat verplicht. De overige groep jongeren (19 procent) draagt een helm op de racefiets of de mountainbike. ANP / Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

5 nov. 2020 - 10:23

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

1 Reactie
ingmarvanwettum
ingmarvanwettum5 nov. 2020 - 10:34

subcomment

5 nov. 2020 - 10:07

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

1 Reactie
5 nov. 2020 - 10:08

Redactie heeft deze reactie verwijderd op basis van de spelregels.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!