Kassa

Kwart ICT-bedrijven heeft personeelstekort

27-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_computer
Een kwart van de ICT-bedrijven in Nederland kampt met een personeelstekort. Daardoor verwachten ze minder te kunnen produceren dan wanneer er wel genoeg krachten beschikbaar zouden zijn. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In de ICT-sector is het al langer erg moeilijk om vacatures gevuld te krijgen. Begin 2015 had al een op de negen ondernemingen in deze branche een personeelstekort.
Delstoffenwinning
Eerder had de delfstoffenwinning nog het meeste last van een krappe arbeidsmarkt. Maar door de sterk gedaalde olieprijzen en het verder dichtdraaien van de gaskraan, heeft daar inmiddels vrijwel geen enkel bedrijf meer een gebrek aan mankracht.
Sectoren
Per sector loopt situatie sterk uiteen, aldus het statistiekbureau. In de horeca zegt dik 11 procent te weinig personeel te hebben. In de industrie is dat een kleine 10 procent en in de bouw bijna 8 procent. Kleinere bedrijven, met maximaal vijftig werkzame personen, hebben door de bank genomen iets meer moeite bij het vinden van voldoende nieuwe mensen dan grotere bedrijven.
Spanning toegenomen
Voor alle ondernemingen samen, exclusief de financiële sector, geldt dat ongeveer een op de tien bedrijven een krapte op de arbeidsmarkt ervaart. Volgens het CBS betekent dit dat de spanning op de arbeidsmarkt afgelopen kwartaal verder is toegenomen.
Maar zo doorgeschoten als in 2008 is de situatie nog niet, blijkt uit de cijfers. Vlak voor het begin van de crisis werd nog bij ongeveer een op de vijf niet-financiële bedrijven de productie gehinderd door een tekort aan arbeidskrachten.
Aantal vacatures gegroeid
Onlangs meldde het CBS ook al dat in het eerste kwartaal het aantal openstaande vacatures in Nederland het sterkst is gegroeid sinds tien jaar. Tegenover elke vacature staan nu om precies te zijn 2,6 werklozen, een jaar geleden waren dat er nog 3,9. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!