Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kwart huizenbezitters die opnieuw gaan kopen verwacht restschuld

09-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huizen_geld_16.jpg
Van de Nederlandse huizenbezitters overweegt 13 procent om binnen nu en twee jaar een nieuwe woning te kopen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van Platform Wijzer in geldzaken. Eén van de opvallende conclusies is dat de helft van de mensen met een 100% aflossingsvrije hypotheek niet verwacht dat de maandlasten stijgen na verhuizing, terwijl juist deze groep vaak te maken zal krijgen met hogere lasten.
Helft wil groter wonen
Voor ongeveer de helft van de ondervraagde huizenkopers is een belangrijke reden om opnieuw te kopen, de wens om te verhuizen naar een groter huis. Daarnaast zijn de huidige marktomstandigheden een reden om nu te kijken naar een nieuwe woning. 15% noemt de huidige prijzen, 14% het ruime aanbod.
Vooral kopers met restschuld willen groter huis
Van de kopers verwacht 28% een restschuld over te houden bij de verkoop van zijn oude huis. Bij deze groep leeft meer dan onder andere kopers de wens om groter te wonen. 63% van de respondenten die een restschuld voorziet geeft aan groter te willen wonen en wil ook een duurder huis gaan kopen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat kopers met een verwachte restschuld jonger zijn en jongere kopers veel vaker aangeven groter te willen wonen.  Eén op de vijf kopers met een verwachte restschuld heeft een 100% aflossingsvrije hypotheek en 60% is van plan om spaargeld te gebruiken voor de financiering van hun nieuwe woning.
 
Gevolgen overheidsbeleid
De afgelopen paar jaar is door overheidsbeleid veel veranderd op de woningmarkt. Zo is de aflossingsvrije hypotheek aan banden gelegd. Dit betekent bijna altijd dat woningbezitters die een nieuw huis kopen, meer moeten gaan aflossen. Dit leidt vaak tot hogere maandlasten. Van de huizenkopers geeft 80% aan zich hiervan bewust te zijn.
Kostenstijging
Toch verwacht 48% van de huiseigenaren met een volledig aflossingsvrije hypotheek niet dat de maandlasten zullen stijgen na aankoop van een nieuwe woning. Dat is opvallend omdat deze woningkopers waarschijnlijk zullen moeten gaan aflossen op hun nieuwe hypotheek, ook als deze gelijk blijft of minder wordt. Een mogelijke verklaring is dat veel huizenbezitters de concrete effecten van de recente maatregelen op hun eigen financiën toch niet overzien.
Bron: Wijzeringeldzaken.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!