Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kwaliteitseisen aan bewindvoerders

09-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cash-euro-briefgeld_51.jpg
Beschermingsbewindvoerders, curatoren en mentoren moeten aan wettelijke kwaliteitseisen gaan voldoen om voor benoeming in aanmerking te komen. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. De ministerraad heeft er vrijdag mee ingestemd.
Jaarlijks zijn er circa tweeduizend ondercuratelestellingen, 20.000 onderbewindstellingen en vijfduizend mentoraten voor mensen die zelf niet goed (meer) met hun geld kunnen omgaan. Door kwaliteitseisen wil het kabinet misstanden zo veel mogelijk voorkomen. Er wordt scherper gelet op de bedrijfseconomische gang van zaken bij bewindvoerders, mentoren en curatoren. Een externe accountant moet elk jaar verklaren dat aan de kwaliteitseisen wordt voldaan. Voor alle vertegenwoordigers geldt dat de kantonrechter zich bij benoeming een oordeel vormt over hun geschiktheid.
Fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold wilde al van het vorige kabinet aandacht voor de positie van bewindvoerders en degenen die aan deze mensen worden toevertrouwd. Dat was naar aanleiding van een boek van de entertainmentjournalist Ben Holthuis en co-auteur Frank Wouters over Zangeres zonder Naam Mary Servaes-Beij. Zij stierf op de gesloten afdeling van een geriatrisch verpleeghuis, waar ze volgens Holthuis tegen haar wil zat. Ze verloor de regie over alles, stond in het boek. Testamenten en spaarbankboekjes zouden zijn verdwenen. Pechtold wilde weten of en hoe zoiets mogelijk is en of er aanvullende maatregelen nodig zijn tegen het in een dergelijke positie drukken van kwetsbare mensen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!