Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Kwaliteit zonnepanelen vaak slecht onderzocht

19-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
zonnepanelen-energie_04.jpg
De kwaliteit van zonnepanelen voor op het dak wordt vaak zo slecht onderzocht dat de helft van de consumenten het risico loopt dat de geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar niet wordt gehaald. Dat stelt keuringsinstituut Kiwa dinsdag.
Keurmerken geen garantie voor kwaliteit
Volgens Leendert van der Marel, certificatendeskundige bij Kiwa, zijn de panelen meestal wel voorzien van keuringscertificaten. Maar vaak kloppen deze niet meer omdat vervolgkeuringen niet worden uitgevoerd of omdat het product een verandering ondergaat. Daardoor is de kwaliteit niet meer gewaarborgd.
Teer en breekbaar
Op ongeveer 100.000 daken in Nederland liggen zonnepanelen en dit aantal stijgt sterk. Zonnecellen zijn teer en breekbaar. Het is belangrijk hoe de fabrikant bij de productie met de materialen omgaat en dat geldt bij de plaatsing ook voor de installateur.
Erkenningsregeling
Kiwa heeft een website waar consumenten kunnen checken of een aangeboden zonnepaneel naar behoren is gekeurd (www.registerzonneenergie.nl). Het instituut is ook bezig een erkenningsregeling te ontwikkelen voor adviseurs en installateurs, zoals die ook al bestaat voor de branche van gas- en elektro-installaties.
Voorlichting belangrijk
Zonnepanelen horen gemiddeld 20 tot 25 jaar mee te gaan. Voor een gemiddeld dak kosten ze 5000 euro. Na 10 jaar zou de investering eruit moeten zijn. ,,Maar je moet als consument dus goed oppassen en je goed laten voorlichten'', aldus Van der Marel.
Scheuten Solar
De waarschuwing van Kiwa komt op de dag dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde voor vier types zonnepanelen van het Venlose bedrijf Scheuten Solar. Die kunnen een dakbrand veroorzaken. Boosdoener is een kabel achter het paneel. Die kan vonken veroorzaken. Op die manier zouden in de afgelopen jaren al zeker 15 daken in Duitsland, Frankrijk en Italië in brand zijn gevlogen. Mensen kunnen zelf de Scheuten-panelen veilig buiten werking stellen door een aanpassing in de meterkast. Als er werk moet worden verricht aan de panelen zelf, moeten ze dat echter overlaten aan een installateur.
Fai
lliet
Scheuten Solar is vorig jaar failliet gegaan. Gedupeerden kunnen contact opnemen met de curator van het Venlose bedrijf. Het is nog niet duidelijk of ze een schadevergoeding kunnen krijgen. Het Duitse bedrijf Suncycle is ingeschakeld om de zonnepanelen te repareren als dat nodig is.
Scheuten Solar maakte na het faillissement een doorstart, maar de nieuwe onderneming zegt niets te kunnen doen voor gedupeerden. ,,We zijn niet het oude bedrijf. We hebben alleen de naam overgenomen. We maken nieuwe producten met nieuwe onderdelen'', zegt een woordvoerder.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor