Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kwaliteit en veiligheid zwembaden in gevaar'

22-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwembad_binnen_02.jpg
Als er nog meer wordt bezuinigd op gemeentelijke zwembaden, heeft dat grote gevolgen voor de kwaliteit en veiligheid van de baden. Dat stelt vakbond Abvakabo FNV vrijdag naar aanleiding van een enquête.
Meer bezuinigingen
De vakbond hield een enquête onder 221 werknemers in de zwembadbranche. 84 procent van de ondervraagden verwacht dat gemeenten de komende jaren nog meer gaan bezuinigen. Ruim een kwart van hen verwacht dat de zwembaden waarin zij werken binnen 1 of 2 jaar de deuren moeten sluiten.
Lange werktijden
Ongeveer de helft van de ondervraagde werknemers zegt dat ook de kwaliteit regelmatig in het geding komt. Badmeesters kunnen door personeelstekorten vaak pas na 5 uur pauze nemen, terwijl na 1 uur hun concentratie al afneemt door de vochtige, warme omgeving in het zwembad. Ook zijn als gevolg van bezuinigingen EHBO-cursussen en zuurstofflessen afgeschaft. Hulpkrachten worden vaker ingezet dan gediplomeerde krachten, merkt meer dan de helft van de ondervraagden op.
Geen geld voor onderhoud
Uit de enquête blijkt dat naast schoolzwemmen ook andere activiteiten in de zwembaden afnemen en dat er geen geld beschikbaar is om technische mankementen te verhelpen. Abvakabo FNV noemt de resultaten ,,verontrustend'' en roept gemeenten op van verdere bezuinigingen af te zien. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!