Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kwaliteit complexe ingrepen op een rijtje

15-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_gang_06.jpg
Als je borstkanker hebt en geopereerd moet worden, kun je in heel wat ziekenhuizen in Nederland terecht, maar een hartklepinterventie doet maar een vijftiental ziekenhuizen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft voor 18 complexe behandelingen op een rijtje gezet waar patiënten terechtkunnen en presenteerde hier maandag een overzicht van.
Minimumnormen
De organisatie van zorgverzekeraars heeft de richtlijnen van verschillende beroepsverenigingen naast de praktijk in de ziekenhuizen gelegd. Sommige ziekenhuizen bleken niet aan de minimumnormen te voldoen en besloten daarom deze complexe zorg niet meer aan te bieden.
,,Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit vroeger niet in orde was. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze het minimumaantal operaties niet haalden'', zei een woordvoerster van ZN maandag. Om vast te stellen of een ziekenhuis de minimumnorm gehaald heeft, wordt onder meer ook gekeken naar de aanwezigheid van gespecialiseerde artsen en apparatuur en naar het overleg tussen verschillende afdelingen.
Voor- en nabehandeling
Voor de voor- en nabehandeling van een operatie kunnen patiënten doorgaans wel gewoon terecht in het ziekenhuis om de hoek. Voor de complexe ingreep zelf gaan ze dan naar een ander ziekenhuis, dat de ingreep wel uitvoert.
De laatste jaren is er veel te doen om concentratie in de ziekenhuiszorg. Door bepaalde zorg te concentreren in een aantal gespecialiseerde centra, moet de zorg beter worden en moeten de kosten in de hand gehouden worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!