Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kwaliteit beleggingsadvies moet beter'

28-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
500-euro_18.jpg
Veel banken en vermogensbeheerders moeten nodig de kwaliteit van hun beleggingsadvies verbeteren. Bij het merendeel is de dienstverlening nog onder de maat, schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag op basis van onderzoek bij 13 ondernemingen.
Rendement
Volgens de toezichthouder ontbreekt in een aantal gevallen een goede methode om beleggingsportefeuilles te bekijken. Veel onderzochte ondernemingen letten bij hun analyse alleen op het rendement, waardoor de kosten en risico's van een portefeuille te veel onderbelicht blijven. Ook verdient de inventarisatie van gegevens over de cliënt meer aandacht, aldus de AFM. Verder is verbetering mogelijk bij de controle of een beleggingsportefeuille wel past bij een bepaalde cliënt.
Toezegging
De onderzochte bedrijven hebben AFM inmiddels toegezegd dat zij de kwaliteit van beleggingsdienstverlening zullen verbeteren. Een aantal partijen heeft ook al maatregelen genomen. Volgens de AFM is de kwaliteit van de beleggingsdienstverlening tegenwoordig extra belangrijk, nu klanten voortaan rechtstreeks betalen voor advies na invoering van het provisieverbod voor beleggingsondernemingen.
Kwaliteit
De Nederlandse Vereniging van Bank (NVB) wijst er in een reactie op dat banken de afgelopen jaren ook al flinke stappen hebben gezet om de kwaliteit van hun beleggingsdienstverlening te vergroten, ,,ook op andere aspecten dan de AFM in het onderzoek heeft betrokken.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!