Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kwakzalversprijs voor verzekeraars

04-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dokter_2_48.jpg
Vijf samenwerkende verzekeraars zijn dit jaar uitgeroepen tot kwakzalver van het jaar. Zij krijgen de zogenoemde Meester Kackadorisprijs, beter bekend als de kwakzalversprijs. De Vereniging tegen de Kwakzalverij maakte dat vrijdag bekend.
Acupuncturisten en homeopaten
De zorgverzekeraars VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ verdienen de prijs omdat zij het publiek misleiden, zegt de vereniging. Volgens de vereniging stellen deze verzekeraars eigen opleidingsnormen op voor bijvoorbeeld acupuncturisten en homeopaten. Deze opleidingen worden beoordeeld door het Centrum voor Post-Initieel Onderwijs Nederland (CPION), maar dat is volgens de antikwakzalvers geen wettelijk erkende beoordelaar.
Winnaars zijn verbaasd
De vijf zorgverzekeraars zijn zeer verbaasd over het ‘winnen’ van de prijs, zo liet en woordvoerder weten. ,,Het is zeer opmerkelijk dat we een kwakzalversprijs gekend krijgen, terwijl we juist willen voorkomen dat de gezondheid van onze klanten schade oploopt. Juist met de aanscherping van de opleidingseisen voor alternatieve genezers tot hbo-niveau, willen wij waarborgen dat onze verzekerden veilige alternatieve zorg ontvangen. In plaats van alternatieve zorg te bestrijden, willen zorgverzekeraars er juist voor zorgen dat de mensen die er heengaan in elk geval kunnen rekenen op een genezer die op hbo-niveau over medische en psychosociale basiskennis beschikt.''
Wijffels
Andere genomineerde was CDA'er Herman Wijffels, omdat hij in het comité van aanbeveling zat van het congres 'Heel de mens' en hij een brief stuurde aan het ministerie van Volksgezondheid waarin werd gezegd dat alternatieve geneeswijzen in de huisartsenpraktijk de zorg goedkoper zou maken.
Ook het College voor Zorgverzekeringen stond op de nominatielijst wegens de website www.kiesbeter.nl, waarop onder meer chiropractors staan. Volgens de vereniging heeft van chiropractors ,,wetenschappelijk onderzoek nooit aangetoond dat dat enige meerwaarde heeft''.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!