Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kunstmatige intelligentie voor cold cases

23-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
laboratoria_930x520
De politie hoopt met kunstmatige intelligentie in de toekomst meer en sneller cold cases op te lossen. De kunstmatige intelligentie moet in kaart gaan brengen welke van deze oude, onopgeloste zaken kansrijke sporen bevatten, om vervolgens met de inzet van nieuwe forensische technieken alsnog een doorbraak te kunnen forceren.

Overzicht

Nederland telt circa 1500 cold cases, waaronder duizend onopgeloste moordzaken, en tien coldcaseteams. Van alle opgepakte cold cases wordt nu ongeveer 35 procent alsnog opgelost, aldus de politie. De coldcaseteams lopen volgens Roel Wolfert van de politie bij hun onderzoeken echter tegen een praktisch probleem aan: er ontbreekt een overzicht van cold cases gerangschikt naar kansrijkheid, bijvoorbeeld op het gebied van forensische mogelijkheden. En daar moet kunstmatige intelligentie verandering in gaan brengen.

Veel werk

Naar schatting 25 miljoen pagina's in duizenden papieren dossiers moeten worden doorgespit. Slechts 15 procent hiervan is gedigitaliseerd. ,,Om te bepalen of het zin heeft een zaak verder te onderzoeken maken forensisch rechercheurs daarom nu handmatig, per cold case, een sporenbeeld om dat te kunnen afzetten tegen de onderzoekstechnieken van vandaag. Dit duurt gemiddeld vijf tot dertig dagen'', aldus Wolfert.

Analyse in een dag

In het huidige tempo duurt het nog tientallen jaren om de sporen in alle cold cases inzichtelijk te krijgen, stelt hij. Daarom is de afgelopen tijd een systeem gebouwd dat is geleerd de gedigitaliseerde dossiers te lezen en hieruit automatisch de forensische sporen in beeld te brengen. De volgende fase zou zijn het systeem 'te trainen' een gedetailleerd sporenbeeld uit zo’n dossier te halen om vervolgens een overzicht van alle cold cases te genereren, gerangschikt naar kansrijkheid. Een analyse zou op deze manier nog maar een dag kosten. De cold cases moeten nog wel digitaal worden gemaakt.

Toekomst

De politie denkt met systemen als deze in de toekomst veel meer te kunnen, zoals verbanden zien tussen zaken. Ook wordt het misschien ooit wel toegepast op 'hot cases'. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!