Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kunnen anderen je smartphone met gezichtsherkenning ontgrendelen?

17-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1732 keer bekeken
  •  
smartphone telefoon appen bellen 930
Een groot deel van je digitale leven staat op je telefoon. En dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Waar je vroeger een pincode of een vingerafdruk nodig had om je telefoon te openen, is er nu iets nieuws: de Face ID-verificatie. Met één blik op het scherm kun je tegenwoordig je telefoon openen. Maar kan alleen jij dat? Of misschien ook iemand die op je lijkt?
Techniek
Zowel Apple als Samsung heeft de functie om de telefoon met gezichtsherkenning te ontgrendelen. Wij hebben de iPhone X met Face ID gebruikt, omdat dit één van de nieuwe functionaliteiten van de iPhone is.
De Face ID wordt ingesteld door middel van de zogeheten TrueDepth-camera. De camera legt gezichtsgegevens vast via 30.000 onzichtbare stippen. De onzichtbare stippen worden op het gezicht geprojecteerd en geanalyseerd en vervolgens opgeslagen.
Face ID is zo ontworpen dat het zich automatisch aanpast aan veranderingen in het gezicht. Denk dan aan baardgroei, make-up en als je een hoed of een zonnebril op hebt. Volgens Apple zelf behoort de Face ID tot de meest geavanceerde hardware en software die ze ooit hebben gemaakt.
Apple zegt dat de kans dat een willekeurig persoon naar de iPhone X kan kijken en deze kan ontgrendelen, 1 op de 1.000.000 is. Maar bij tweelingen, broers en zussen en kinderen jonger dan 13 jaar is de kans groter dat de iPhone X wel ontgrendeld kan worden.
Testpersonen
We nemen de proef op de som en testen het bij een identieke drieling en twee moeders en twee dochters met veel gelijkenissen. De drieling bestaat uit Yvonne, Maartje en Esmee van 16 jaar. Moeder Marjolein en dochter Marilyn (12 jaar) en moeder Sylvia en dochter Yente (8 jaar) proberen ook de telefoon te ontgrendelen.
Uitslag
Ondanks de gelijkenissen kunnen dochters Marilyn en Yente de iPhone X niet ontgrendelen. Na een tijdje geeft de smartphone aan dat er een toegangscode ingetoetst moet worden. Goed beveiligd dus!
Maar bij de drieling is het een ander verhaal. Maartje scant haar gezicht. Esmee kan zonder problemen de telefoon ontgrendelen en ook bij Yvonne lukt het zonder enige moeite. Apple beweert dat de smartphone zich automatisch aanpast aan veranderingen in het gezicht, zoals een zonnebril. Dat proberen we natuurlijk uit. De drie dames zetten alle drie een zonnebril op en inderdaad; ook dan gaat het ontgrendelen zonder enige moeite.
De kans dat je telefoon met Face ID door een wildvreemde kan worden ontgrendeld lijkt vrij klein te zijn. Maar je hebt wél pech als je een tweeling of drieling bent, want je broer of zus kan je smartphone zonder problemen binnendringen! Je bent dus gewaarschuwd...
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

gunung
gunung18 mrt. 2018 - 10:08

Interessant, ik vraag me af als je een foto hebt van de eigenaar van de telefoon of je daar dan ook mee kunt ontgrendelen?  Is dat al eens geprobeerd?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!