Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Hoe kun je het beste mieren bestrijden?

23-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9025 keer bekeken
  •  
mieren ongedierte 1127
Heb je last van veel mieren op je stoep, in je tuin of op je aanrecht? Dan wil je er wellicht vanaf. Er bestaan allerlei bestrijdingsmiddelen om van het ongedierte af te komen. Maar kun je ook gewoon keukenzout gebruiken? En wat zijn andere handige keukenmiddeltjes? Je leest het hier!
Mieren gaan na hun winterslaap op zoek naar voedsel en dan vooral naar alles wat suikerrijk is. Als je buiten hebt gegeten en een restje is blijven liggen, dan komen de ijverige mieren daar massaal op af om er vervolgens een nest te bouwen. Ook houden mieren van rottend materiaal in de tuin, zoals oud hout en blad.

Laat geen restjes eten liggen

De eerste tip om van mieren af te komen, is dan ook om geen restjes eten te laten liggen. Zorg er daarom ook binnenshuis voor dat je aanrecht schoon is, om de mieren niet naar binnen te lokken. Maar als je eenmaal een restje laat liggen, moet je over op andere methoden om van die mieren af te komen.
Op internet vind je allerlei opties voor het bestrijden van mieren. Zo zijn er tal aan bedrijven die je kunt inzetten om je ongedierteprobleem te verhelpen. Maar er zitten ook een hoop malafide ongediertebestrijders tussen, die je probleem niét verhelpen, maar je wel een flinke rekening achterlaten.

Zout inzetten bij ongedierteproblemen

Daarom is het beter om zelf je ongedierteprobleem te verhelpen. Zo kun je een lokdoos inzetten, maar je kunt ook met een hoop middeltjes uit je keukenkastje aan de slag.
Zo is zout een natuurlijk middel dat werkt tegen mieren. Je kunt tafelzout inzetten als lokstof. Mix een deel hiervan met poedersuiker en strooi dit op de route waar je de mieren aantreft. Mieren nemen altijd dezelfde route, dus is het strooien op de route zeer effectief.
Wel is het inzetten van zout niet de meest diervriendelijke optie, omdat de mieren als ze zout eten ‘exploderen’.

Kun je azijn gebruiken als alternatief op zout?

Op internet lees je vaak dat azijn als onkruid- en ongedierteverdelger gebruikt kan worden. Ook mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Milieu Centraal waarschuwt wel dat schoonmaakazijn als bestrijdingsmiddel gevaarlijk kan zijn voor het milieu en de gezondheid.
Daarom is het beter om natuurazijn in te zetten. Hierbij kun je twee delen water op een deel azijn mengen en de plek waar mieren zitten besproeien. Wel is het goed om te weten dat planten niet tegen azijn kunnen. Het is daarom niet handig om dit mengsel in de buurt van planten te schenken.

Bestrijd mieren met planten en kruiden

Een andere methode om van mieren af te komen, is het gebruik van bepaalde planten en kruiden. Zo vinden mieren de geur van basilicum, kaneel, knoflook, kruidnagel, nootmuskaat, oregano, rozemarijn en salie niet prettig. Deze kruiden houden de mieren dan ook op afstand.
Je kunt de kruiden ook in poedervorm vermengen met water en in de mierenhoop schenken of het in poedervorm op de route die de mieren nemen strooien.

Mieren verdelgen met kokend water

En tot slot is kokend water in een mierenhoop gieten ook effectief voor het bestrijden van mieren. Als je een bloempot op kop op de ingang van het nest zet, kruipen de mieren hierin om aan het kokend water te ontsnappen. Hierna kun je het kokende water in de pot gieten om alle mieren te verdelgen.
Geen plantenpot bij de hand? Dan zal je het gieten van kokendheet water over het nest een paar dagen moeten herhalen.
Bron: Duurzaam Thuis, Het Laatste Nieuws, Milieu Centraal
Heb jij nou een vraag over het bestrijden van ongedierte? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

hjdeb
hjdeb24 aug. 2021 - 7:51

mieren kan je heel goed bestrijden met kruidnagel strooi het langs de opening van de deuren en op de plekkern waar je geen mieren wil hebben en ze zullen we blijven

mahadma
mahadma23 aug. 2021 - 19:31

Leen een Miereneter bij een Zoo!

lia hoek
lia hoek23 aug. 2021 - 15:48

Ik heb een koperen pijpje gekocht, en voor mijn deur gelegd, geen last meer van mieren🤗

Mars67
Mars6723 aug. 2021 - 14:05

Er liepen een aantal mieren op ons balkon. Her en der hebben we een paar oude stuivers gelegd, mieren houden niet van koper. Deze methode werkt al járen prima.

dirkvanhuis
dirkvanhuis23 aug. 2021 - 12:41

Als ik lasten van mieren krijg, gooi ik HEET water erboven op. Andere methode die ik gebruik is: insectenspray , tegen kruipende insecten en wespen ( Kruidvat)

harrybre
harrybre23 aug. 2021 - 10:54

Nest opengraven en een paar keer veel kokend water erin gooien. Mieren zijn klein, dus die overdaad aan kokend water zorgt per direct voor coagulatie van eiwitten = dood in een fractie van een seconde. Dunt fors uit en paar keer herhalen = nest weg. Wel gezien, dat vogels, m.n. de groene specht, graag gekookte mier komt oppikken.

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam23 aug. 2021 - 10:35

Over mieren: Ik had op de camping ook last van veel mieren, lokdoosje buiten onder de caravan gezet...nooit meer een mier gezien. Na jaren dacht ik, kan nu wel weer weg....mieren direct weer terug! Conclusie: Ze ruiken het, zelfs jaren later nog. En geen dode mieren gevonden hoor. Dus zeer milieu vriendelijk, en geen dode mieren.

hans54
hans5423 aug. 2021 - 9:52

Hallo. Ik gebruik koppelstone grit bij de mieren ingangen. Ze blijven weg! Naar mijn idee vervuil ik het mileu minder dan bij zuur toepassing. En diervriendelijker dan kokend water. Het spoelt niet weg zoal zout en water. Ook blijft ongewenst onkruidgroei weg. Verkrijg bij de dhz winkels. Groet.

harmsen
harmsen23 aug. 2021 - 9:43

Binnenshuis kun je mieren het beste bestrijden door een paar kampferballetjes in je stofzuiger op te zuigen. Hebben ze een bloedhekel aan, aan die lucht. Naderhand wel even ventileren. Buitenshuis is kokend heet water in het nest of meerdere nesten gieten een effectieve oplossing.

1 Reactie
roitero
roitero23 aug. 2021 - 13:14

Met koperen munten te verspreiden, vooral roodkoper.!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!