Kassa

Minister Kuipers wil van coronareispas voor jongeren af

09-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
coronatoegangsbewijs QR code 1127

Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid, gaat zich hard maken voor het zo snel mogelijk afschaffen van de coronareispas voor jongeren onder de 18 jaar. Met deze pas kunnen kun je reizen naar EU-landen. 

Als dat niet lukt in Europees verband, blijft het aan individuele landen om al dan niet tot een dergelijke versoepeling over te gaan, benadrukte Kuipers. "We gaan niet over de Covid-regels in andere EU-landen."

Ook voor 18-plus op termijn geen coronareispas meer

Naast dat de pas voor jongeren onder de 18 jaar wordt afgeschaft, wil Kuipers op den duur hetzelfde voor mensen boven de 18 jaar. "Als de Covid-situatie zo gunstig blijft als zij nu is, wil ik me ook daar voor inzetten."

Kuipers debatteerde woensdag in de Kamer over verlenging van het digitaal corona certificaat (dcc). In Nederland staat dit dcc bekend als de QR-code via de CoronaCheck.

Het kabinet overweegt om de coronareispas voor EU-reizigers die naar Nederland reizen niet meer te verplichten. Het Outbreak Management Team (OMT) is hierover om advies gevraagd. Volgende week neemt het kabinet een besluit.

'Te vroeg voor afschaffen'

De minister wil de coronareispas wel verlengen tot 1 juli 2023, zoals de Europese Commissie wil. De 27 lidstaten en het Europees Parlement moeten nog instemmen met dit voorstel. "De Covid-ontwikkelingen zijn momenteel "gunstig", zei Kuipers. Het is in zijn ogen echter nog te vroeg om de reispas af te schaffen.

Een deel van de Kamer ziet niets in verlenging van het digitaal corona certificaat dat op 1 juli afloopt. Donderdag dient een aantal Kamerleden moties in om de pas af te schaffen. Dit deden zij tijdens een tweeminutendebat. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!