Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kruidensupplementen beïnvloeden werkzaamheid medicijnen

08-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3313 keer bekeken
  •  
voedingssupplement
Verscheidene kruiden kunnen de werkzaamheid van allerlei geneesmiddelen beïnvloeden. Zo kunnen kruidenproducten als kurkuma, knoflook, groene thee en sint-janskruid de werking van medicijnen verminderen en de kans op bloedingen of hartinfarcten verhogen. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van een onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de invloed van kruiden op medicijnen. Zo laat de autoriteit weten dat kruidenpreparaten met geelwortel (kurkuma) de werkzaamheid van enkele geneesmiddelen beïnvloeden. Echter, de exacte gevolgen zijn nog niet helemaal duidelijk en afhankelijk van het type geneesmiddel. Bij chemotherapiemiddelen, bètablokkers, calciumblokkers en middelen tegen diarree zijn wisselwerkingen met kruidenpreparaten met geelwortel gevonden die een effect hebben op de werking van het geneesmiddel. Daarom is het belangrijk je arts of apotheker te laten weten dat je kruidenpreparaten met geelwortel gebruikt of wilt gaan gebruiken.

Campagne ter waarschuwing van patiënten

Vanwege deze effecten wil het CBG een campagne beginnen om patiënten te waarschuwen. Tien procent van de mannen, zeventien van de vrouwen en dertien procent van de kinderen gebruiken voedingssupplementen. Vaak zijn deze mensen niet op de hoogte van de mogelijke effecten. De supplementen waren niet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet. Daarom heeft het college de effecten van de tien meest gebruikte kruidengeneesmiddelen en -supplementen op een rij gezet. 

Kurkuma

Zo laat het CBG weten dat kurkuma ertoe kan leiden dat chemotherapie minder goed aanslaat of dat ontstekingsremmers minder goed kunnen worden. Ook heeft kurkuma invloed op bloeddrukverlagers.

Groene thee

Kruidenproducten met groene thee kunnen de werkzaamheid van foliumzuur en bètablokkers verlagen.

Knoflook

Middelen met knoflook kunnen de werking van maagzuurremmers en medicijnen tegen kanker beïnvloeden. Daarnaast kan de inname van knoflook bij het gebruik van bloedverdunners ervoor zorgen dat bloed minder goed stolt.

Sint-janskruid

Sint-janskruid wordt opvallend veel gebruikt tegen neerslachtigheid. Dit medicijn heeft vaak 'interactie' met allerlei geneesmiddelen. Zo kan het invloed hebben op het medicijn tegen kanker, maar ook op antibiotica, anticonceptiemiddelen, antidepressiva en medicijnen die de afweer onderdrukken.

Gevaarlijke stoffen in voedingssupplementen

Al eerder nodigden wij de NVWA uit in de studio om het over de gevaarlijke effecten van voedingssupplementen te hebben. Je ziet het fragment hieronder. Er meer over lezen? Dat kan hier .
Wat kunnen voedingsmiddelen doen tegen stress? Kassa zocht het voor je uit .
Bron: de Volkskrant en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!