Kassa

Kruidensupplementen beïnvloeden werkzaamheid medicijnen

08-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2793 keer bekeken
  •  
voedingssupplement
Verscheidene kruiden kunnen de werkzaamheid van allerlei geneesmiddelen beïnvloeden. Zo kunnen kruidenproducten als kurkuma, knoflook, groene thee en sint-janskruid de werking van medicijnen verminderen en de kans op bloedingen of hartinfarcten verhogen. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van een onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de invloed van kruiden op medicijnen. Zo laat de autoriteit weten dat kruidenpreparaten met geelwortel (kurkuma) de werkzaamheid van enkele geneesmiddelen beïnvloeden. Echter, de exacte gevolgen zijn nog niet helemaal duidelijk en afhankelijk van het type geneesmiddel. Bij chemotherapiemiddelen, bètablokkers, calciumblokkers en middelen tegen diarree zijn wisselwerkingen met kruidenpreparaten met geelwortel gevonden die een effect hebben op de werking van het geneesmiddel. Daarom is het belangrijk je arts of apotheker te laten weten dat je kruidenpreparaten met geelwortel gebruikt of wilt gaan gebruiken.

Campagne ter waarschuwing van patiënten

Vanwege deze effecten wil het CBG een campagne beginnen om patiënten te waarschuwen. Tien procent van de mannen, zeventien van de vrouwen en dertien procent van de kinderen gebruiken voedingssupplementen. Vaak zijn deze mensen niet op de hoogte van de mogelijke effecten. De supplementen waren niet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet. Daarom heeft het college de effecten van de tien meest gebruikte kruidengeneesmiddelen en -supplementen op een rij gezet. 

Kurkuma

Zo laat het CBG weten dat kurkuma ertoe kan leiden dat chemotherapie minder goed aanslaat of dat ontstekingsremmers minder goed kunnen worden. Ook heeft kurkuma invloed op bloeddrukverlagers.

Groene thee

Kruidenproducten met groene thee kunnen de werkzaamheid van foliumzuur en bètablokkers verlagen.

Knoflook

Middelen met knoflook kunnen de werking van maagzuurremmers en medicijnen tegen kanker beïnvloeden. Daarnaast kan de inname van knoflook bij het gebruik van bloedverdunners ervoor zorgen dat bloed minder goed stolt.

Sint-janskruid

Sint-janskruid wordt opvallend veel gebruikt tegen neerslachtigheid. Dit medicijn heeft vaak 'interactie' met allerlei geneesmiddelen. Zo kan het invloed hebben op het medicijn tegen kanker, maar ook op antibiotica, anticonceptiemiddelen, antidepressiva en medicijnen die de afweer onderdrukken.

Gevaarlijke stoffen in voedingssupplementen

Al eerder nodigden wij de NVWA uit in de studio om het over de gevaarlijke effecten van voedingssupplementen te hebben. Je ziet het fragment hieronder. Er meer over lezen? Dat kan hier .
Wat kunnen voedingsmiddelen doen tegen stress? Kassa zocht het voor je uit .
Bron: de Volkskrant en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Duc7
Duc78 jul. 2019 - 12:16

Duc geen Kerry, kipkruiden, curry of wat dan ook eten zoals alle knoflook recepten ook mijden. Dit gaat natuurlijk over hele hoge dosis, maar hoe hebben ze het onderzocht? Zelfde dosis die een mens gebruikt in een muis met medicatie gestopt ? Ja dan kan ik indenken dat het een bijwerking heeft.... muis overleden.....Waarschijnlijk een klein stukje uit een artikel compleet uit zijn verband gerukt. Als dit inderdaad zo “groots” is zouden er geen Indiërs en / of Aziaten meer zijn, want datis de basis van de meeste recepten uit die hoek van de wereld. En nee ik gebruik deze supplementen niet en verkoop ze ook niet. Gewoon kritisch op een paar kreten die in de krant verscheiden zonder duidelijke achtergrond en misschien maar gebaseerd op 1 onderzoek en nog niet herhaalbaar. Ondertussen kunnen we door al dit soort berichten beter stoppen met eten.....

stoethaspel
stoethaspel8 jul. 2019 - 12:02

Alweer zon stunt van de farmaceuten die inkomstenderving vrezen. Zo'n  vaart loopt dat niet. Dit gaat om middelen die de farmaceutische industrie niet na kan maken omdat er stoffen in bv curcuma zitten die men bij de farmaceuten niet na kan maken hoe graag ze dat ook zouden willen. Maar aangezien het gebruik hiervan toeneemt en er zoveel kanalen belang hebben bij de farmaceutische industrie komt men met deze bangmakerij. Ik gebruik al ruim 40 jaar allerlei betablokkers etc.en ook oa curcuma maar  heb nog nooit problemen gehad alleen voordeel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!