Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kruidenmengsel Shambala schadelijk voor het zenuwstelsel

11-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
614 keer bekeken
  •  
thee

Shambala, een kruidenpreparaat dat vorig jaar het nieuws haalde omdat Giel Beelen het aanprees, blijkt volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingrediënten te bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Gebruikers kunnen last krijgen van onder meer hallucinaties en verlamming, zo meldt de autoriteit na onderzoek. Het kruidenpreparaat Shambala wordt uit de handel gehaald.

De NVWA waarschuwt ook voor een vergelijkbaar middel, genaamd OPEN UP. De NVWA raadt consumenten aan de middelen niet te gebruiken en draagt verkopers op te stoppen met het verhandelen ervan. De autoriteit zegt toe te zien op de naleving van die instructie aan verkopers.

Kans op hallucinaties en verlamming

Volgens Giel Beelen zou het kruidenmengsel de gebruiker helpen om 'de innerlijke zelf te vinden'. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd een melding over Shambala gedaan, waarna de NVWA een onderzoek instelde.

"Deze activiteit stond los van BNNVARA. Hij handelt nu overeenkomstig de uitspraak van de NVWA door het uit de handel te nemen en daarmee is dit afgesloten", laat een woordvoerder van BNNVARA, de werkgever van Beelen, weten. De omroep liet in oktober al weten in gesprek te gaan met de radio-dj over de "wenselijkheid" van het 'bijbaantje' van Beelen.

In Shambala en OPEN UP zit harmine, harmaline en tetrahydroharmine. "Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden", aldus de NVWA.

Ook eenmalig gebruik in een dosering zoals vermeld op de verpakking kan schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel, aldus de autoriteit. "Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk".

Bron: NVWA/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!