Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kroes zorgt voor hogere beltarieven'

09-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222242.jpg
Consumenten dreigen in Nederland te worden geconfronteerd met hogere tarieven voor mobiele telefonie. Aanleiding is de aanhoudende kruistocht van de Europese Commissie om juist lagere tarieven af te dwingen. Dat stelt T-Mobile, de op twee na grootste telecomaanbieder in Nederland.
,,Wij hebben in Nederland al heel lage tarieven. Maar daar wordt in Brussel helemaal geen rekening mee gehouden'', zegt algemeen directeur Bart Weijermars van de Nederlandse tak van het Duitse telecombedrijf in een interview met het ANP.
Weijermars: ,,Als de Europese Commissie, zoals eurocommissaris Kroes (Concurrentie) nu voorstelt, besluit dat de tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor het afwikkelen van gesprekken verder omlaag moeten, dan zullen we dat elders moeten compenseren. Dit botte ingrijpen in de prijzen zorgt ervoor dat nationale tarieven omhooggaan. Er is gewoon geen andere mogelijkheid.''
T-Mobile zegt dat er nu al opwaartse druk is op de tarieven door de afgedwongen lagere prijzen voor roaming, het bellen in het buitenland. De lagere roamingtarieven zouden de consument per saldo niets opleveren. ,,Voor de meeste mensen gaat het maar om een klein deel van de kosten die ze maken tijdens de vakantie. Zij hebben liever lage nationale tarieven.''
De T-Mobile-directeur stelt dat er veel te weinig winst wordt gemaakt in de telecomsector. Het rendement op de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan, zijn ,,schrikbarend laag'', aldus Weijermars. ,,De helft minder dan een hotel.'' De industrie moet daarbij wel de hand in eigen boezem steken, stelt hij. ,,Wij hebben misschien de indruk gewekt dat de bomen tot in de hemel groeiden.''
Om de winstgevendheid op te voeren, heeft T-Mobile net als andere telecomaanbieders besloten om subsidies op prepaid-telefoons aanzienlijk terug te schroeven. Ook zijn de aansluitkosten voor een abonnement deels terug van weggeweest.
T-Mobile zegt verder naar zijn kostenniveau te kijken, maar heeft geen reorganisatie in de pen. Het bedrijf bezuinigt momenteel vooral op zijn investeringen. Die zijn volgens Weijermars ,,significant lager'' dan de afgelopen jaren.
Volgens de telecomdirecteur speelt de overheid een belangrijke rol in de terughoudendheid om nieuwe investeringen te doen. Het ministerie van Economische Zaken geeft de huidige telecomaanbieders te weinig zekerheid over het behoud van telecomlicenties, hun belangrijkste bezit.
In 2013 lopen de huidige gsm-licenties af. T-Mobile vraagt zich af of een veiling de beste oplossing is voor de verdeling van nieuwe frequenties. Volgens Weijermars is het beter als de overheid aan andere partijen vraagt welke bedragen zij overhebben voor een licentie en dan naar de huidige licentiehouders stapt of zij die ook willen betalen. ,,De overheid kijkt qua frequenties steeds maar weer naar kleine pakketjes die ze gaat veilen. Er wordt niet gekeken naar het totaal en hoe de komende tien jaar een goede dienstverlening kan worden geboden in Nederland.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!