Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kroes en Bos twisten over gegevens Fortis en ABN

09-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2465482.jpg
Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) en minister Wouter Bos (Financiën) twisten over de vraag of Nederland alle informatie over de steunoperatie voor Fortis Bank Nederland en de door Fortis overgenomen onderdelen van ABN Amro geleverd heeft.
Kroes kondigde woensdag een diepgaand onderzoek aan of de Nederlandse maatregelen in strijd zijn met Europese regels voor staatssteun. De Nederlandse staat nam in oktober vorig jaar Fortis Bank Nederland over en verstrekte de bank tientallen miljarden euro's aan leningen. In december nam de Staat vervolgens ABN Amro van Fortis Bank over.
Bos toonde zich woensdag zeer verbaasd. Volgens hem is alle gevraagde informatie geleverd en hij vertrouwt erop dat Nederland voldoet aan alle regels. Bos hield het er woensdagavond op dat er sprake is van een misverstand. Kroes zei daarop in het tv-programma Nova die mening niet te delen. De twee hebben telefonisch contact gehad en volgens Kroes is afgesproken dat de Europese Commissie alle informatie krijgt waarom gevraagd wordt.
Kroes gaat onderzoek doen omdat ze zegt ,,in dit stadium reden te hebben om aan te nemen dat deze maatregelen misschien niet in overeenstemming zijn'' met de regels voor staatssteun aan banken die gelden tijdens de huidige financiële crisis. Het gaat vooral over de looptijd van en de vergoeding voor de kredietfaciliteiten en de overnameprijs van de onderdelen ABN Amro. Die ,,lijken niet te voldoen'' aan de criteria van de Europese Commissie.
,,De Nederlandse staat heeft terecht ingegrepen om het faillissement van Fortis Bank Nederland te voorkomen, want anders was de Nederlandse economie ernstig verstoord'', aldus Kroes. ,,Toch moet de Europese Commissie erop toezien dat de reddingssteun beperkt blijft tot het noodzakelijke minimum, zodat geen buitensporige concurentieverstoringen worden gecreëerd die banken in andere lidstaten in de problemen kunnen brengen.'' ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!