Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Kritiek op woekerpolisregeling Achmea

26-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4657508.jpg
De belangenorganisaties die opkomen voor gedupeerde klanten van woekerpolissen, zijn ontevreden over de compensatie die verzekeraar Achmea hun in het vooruitzicht stelt. De verzekeraar, een Nederlandse dochteronderneming van Eureko, maakte dinsdag bekend een financiële regeling te treffen voor klanten met een beleggingsverzekering.
In totaal stelt de onderneming 315 miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming voor benadeelde klanten.
De regeling geldt voor alle polissen die vóór 1 januari 2008 zijn afgesloten bij de Achmea-merken Avéro Achmea, Centraal Beheer Achmea, FBTO, Interpolis en de rechtsvoorgangers van deze merken. Achmea zegde eind vorig jaar al toe met een compensatieregeling te komen.
De Stichting Woekerpolis Claim (WPC) en Stichting Verliespolis, die samen ongeveer 200.000 gedupeerden vertegenwoordigen, verwerpen de regeling. Zij schiet volgens hen aan alle kanten tekort. Zo vinden beide stichtingen het budget van 40 miljoen euro dat Achmea beschikbaar stelt voor schrijnende gevallen, veel te laag. Ook vallen zij erover dat slechts 25 procent van de gedupeerden enige compensatie ontvangt.
Volgens beide stichtingen is de regeling aanmerkelijk slechter dan de compensatie die met andere verzekeraars is overeengekomen. WPC kondigde aan op korte termijn rechtszaken tegen Eureko te beginnen om een betere compensatieregeling af te dwingen. ,,Het is ondenkbaar dat een grote partij als Eureko hiermee wegkomt'', zei voorzitter Jeroen Wendelgelst.
Stichting Verliespolis wil zover nog niet gaan, maar houdt alle opties open.
De totale portefeuille van de vier Achmea-merken omvat bijna 800.000 beleggingsverzekeringen. Daarvan komt ongeveer 25 procent in aanmerking voor een tegemoetkoming, aldus de financieel dienstverlener.
Andere verzekeraars zoals Delta Lloyd, ING, SNS Reaal en Fortis ASR kwamen al eerder met compensatieregelingen in de woekerpolisaffaire. Die kwamen tot stand in overeenstemming met de belangenstichtingen van gedupeerden. In Nederland verkochten circa twintig aanbieders ongeveer 6,5 miljoen beleggingspolissen. In 2006 ontstond ophef over die beleggingsverzekeringen, waarbij een kritisch rapport van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) als katalysator werkte. Verzekeraars bleken hoge kosten in rekening te hebben gebracht, die het rendement van de beleggingsverzekeringen drukten.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor