Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kritiek op wetsvoorstel voor online volgen burgers

28-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
anoniem internetten surfen online laptop privacy 1127
Een wetsvoorstel dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de mogelijkheid geeft om burgers online in de gaten te houden, krijgt van diverse partijen kritiek. De wet lijkt er vliegensvlug doorheen gedrukt te worden, vindt Bits of Freedom. Er is vijf dagen tijd om op het wetsvoorstel te reageren.
Onder andere Amnesty International en Bits of Freedom vragen minister Ferd Grapperhaus (Justitie) om de consultatie opnieuw te doen met een langere reactietermijn van tenminste vier weken.
Afgelopen april schreef NRC dat de NCTV met nepaccounts honderden activisten, religieuze prominenten en politieke campagneleiders volgde. Demissionair justitieminister Grapperhaus noemde die handelswijze eerder dit jaar "juridisch kwetsbaar". Het kabinet wil de wet nu gaan verruimen.

'Tegenmacht geschoffeerd'

"We hebben het hier over een heftig en omstreden voorstel dat gaat over de verwerking van gevoelige persoonsgegevens van iedereen in Nederland," zegt Evelyn Austin van Bits of Freedom. "Een constructieve reactie daarop kunnen we alleen geven na een grondige bestudering. Daarvoor zijn vijf werkdagen niet genoeg, het is een schoffering van de tegenmacht."
Serv Wiemers, directeur van Open State Foundation, sluit zich bij de kritiek aan. "Het kabinet heeft de mond vol van een nieuwe bestuurscultuur. Van een betere balans tussen macht en tegenmacht. En van transparantie. De manier waarop dit wetsvoorstel wordt doorgeduwd lijkt daar helemaal niet op", zegt Wiemers.
Amnesty International noemt de wet ingrijpend. "De regering denkt dat het hier om een futiliteit gaat, maar dat is het niet. Met deze wet installeren we een nieuwe geheime dienst die specifiek het maatschappelijk middenveld in de gaten houdt", zegt Merel Koning van Amnesty International. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!