Kassa

Kritiek op 'rommelig' beleid ID-kaart

22-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
idkaart_10.jpg
Vanaf donderdag moeten burgers weer gewoon betalen voor hun ID-kaart. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat gemeenten niet meer voor de kosten van de kaart hoeven op te draaien. Maar de aankondiging van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) om per direct weer leges te heffen, bracht ook kritiek teweeg bij gemeenten.
Gratis
Een maand geleden kostte de ID-kaart nog zo'n 43 euro, maar na een uitspraak van de Hoge Raad begin september, werd de kaart gratis. Minister Donner kondigde woensdagavond aan de wet te willen wijzigen, waardoor mensen net als voorheen weer moeten betalen voor de kaart. Donner wil de wet met terugwerkende kracht laten ingaan per 22 september.
Hogelijk verbaasd
De Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (dienstverlening) vindt het vreemd dat aan de gemeenten is gevraagd om deze wijziging per direct door te voeren. Donner heeft alleen nog maar een wetsontwerp ingediend en de D66-wethouder vindt het wel zo netjes om het oordeel van het parlement af te wachten. Zij is "hogelijk verbaasd" dat gemeenten iets moeten uitvoeren dat nog niet eens wettelijk geregeld is.
Den Haag
Den Haag brengt voorlopig dan ook geen geld in rekening voor een ID-kaart. Hagenaars die een ID-kaart aanvragen krijgen wel een brief mee waarin staat dat later mogelijk een rekening volgt. Dat zou pas gebeuren als de wet is aangenomen.
Een rommeltje
Burgemeester Hans Gaillard van Son en Breugel noemt de gang van zaken een rommeltje. De VVD-burgemeester denkt dat mensen er niet veel meer van begrijpen.
Terugstorten
Son en Breugel gaat niet zo ver als Den Haag. De Brabantse gemeente vraagt gewoon weer geld voor de identiteitskaart. Maar de gemeenteambtenaren noteren wel het rekeningnummer van de aanvragers, zodat het geld kan worden teruggestort als het wetsvoorstel niet door de Eerste of Tweede Kamer komt.
Bezwaarformulier
In Heerlen geldt een dergelijke procedure. Daar krijgen mensen die een ID-kaart aanvragen standaard een bezwaarformulier mee. Wordt de wet niet aangenomen, dan krijgen mensen die bezwaar maakten, het betaalde geld teruggestort. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!