Kassa

Kritiek op inzet zendmastdata om corona te bestrijden

02-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Antenne zendmast 930x520
De noodwet om het RIVM te laten werken met zendmastdata om corona te bestrijden, krijgt kritiek van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. "Op dit moment zie ik niet in op basis waarvan dit nodig is", zegt het 'niet heel enthousiaste' D66-Kamerlid Kees Verhoeven, tegen De Telegraaf.
De D66'er baalt ervan dat er de afgelopen maanden de nodige plannen zijn opgevoerd om te volgen waar groepen mensen heen gaan. Zo kwam er een Europees plan om telefoongegevens te delen, experimenteert het kabinet met een corona-app en nu ligt er het plan om het RIVM inzicht te geven in telefoondata, die wel eerst geanonimiseerd en gebundeld worden. "Elke keer is het een voorstel dat niet overtuigend is", vindt Verhoeven. "Het lijkt bijna of het middel een doel op zich is geworden."
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) bracht de tijdelijke noodwet vrijdag naar buiten. Daarmee kan het kabinet telefoonproviders verplichten zendmastdata af te staan. Het RIVM wil via die geanonimiseerde gegevens bekijken hoe groepen mensen zich door het land verplaatsen.

Wet jaar lang geldig

De wet moet gaan gelden voor een jaar. Te lang, vindt CU-Kamerlid Eppo Bruins. Hij pleit voor drie maanden.
Bron: Telegraaf/ANP

Meer over:

noodwet, #corona
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!