Kredietzoeker is duur uit bij prijsvechters
25-03-2006
• leestijd 3 minuten
De aanbieders van goedkope leningen buitelen over elkaar heen met kreten als 15.000 euro tegen 1,9 % rente of 25.000 euro lenen voor 9 euro per maand. Maar krijg je ook wat ze beloven?
Kassa ging mee met twee mensen die bij respectievelijk Lenen.nl en Becam een lening zochten voor € 15.000. Meneer A heeft een huurhuis en meneer B een koopwoning.
Meneer B krijgt inderdaad een aanbieding voor 1,9 % op basis van een tweede hypotheek. Maar dat percentage geldt maar voor 1 jaar. Daarna gaat hij minstens 3,1 % betalen.
Meneer A krijgt niet de 5,7 % waarmee geadverteerd wordt, maar moet het doen met 7,4 %.
In beide gevallen gaat het om een lening met een looptijd van tien jaar die niet wordt afgelost.
Beleggingsproduct
In plaats van aflossing betaal je maandelijks naast de rente een premie voor een beleggingspolis. Die moet na tien jaar genoeg opleveren om de hele lening af te betalen.
Maar dat is met een beleggingspolis natuurlijk altijd afwachten. Volgens onafhankelijk financieel adviseur Frank van de Venne is de kans buitengewoon klein, gezien de samenstelling van de aangeboden beleggingsportefeuille. Deze mensen zullen na tien jaar waarschijnlijk met een schuld blijven zitten van een paar duizend euro.
Als de premie gewoon als maandelijkse aflossing zou worden gebruikt, zijn de mensen al na 8 jaar van hun schuld af. En dan lopen ze geen enkel risico.
Belangrijkste reden om toch dit product aan te bieden is volgens DSB (moederbedrijf van Becam en Lenen.nl) dan de maandlast laag blijft. Maar uiteindelijk ben je dus slechter af en heeft vooral de DSB voordeel van deze constructie. Er zit namelijk een hoge provisie op zo’n beleggingspolis. Net als op de overlijdensrisicoverzekeringen die deze bank je probeert aan te smeren bij de lening.
Reclame
Sinds 1 januari is de Wet financiële dienstverlening van kracht. Die heeft de regels aangescherpt voor aanbieders van dit soort kredieten. Zo moet de informatie in reclames juist en niet misleidend zijn, stelt Harold Miedema van de toezichthouder AFM. Ook moet bij de aanbieding van zo’n beleggingspolis een financiële bijsluiter worden geleverd, waarin o.a. informatie staat over wat dit product uiteindelijk opbrengt bij verschillende rendementsverwachtingen.
En ook de informatie die tijdens het advies gegeven wordt moet toegesneden zijn op de wensen en de mogelijkheden van de klant – er moet uitdrukkelijk voorkomen worden dat iemand meer leent dan hij aankan.
In overtreding?
Of de AFM bij de werkwijze van DSB en haar dochters overtredingen constateert, mag Miedema niet zeggen. Wel heeft de informatie die Kassa laat zien, de warme belangstelling van de AFM, zegt hij. Wanneer consumenten denken dat kredietverstrekkers over de schreef gaan, moeten ze dat vooral aan de AFM melden. Vanaf maandag opent de AFM de speciale website
www.geldwaardering.nl
.
Verbod
De linkse partijen in de Tweede Kamer hebben deze week gepleit voor een verbod op radio- en tv-reclame voor leningen. Gerda Verburg van het CDA vindt een algemeen verbod te ver gaan, zegt ze in Kassa. Maar de agressieve en misleidende reclame, daar moet een eind aan komen. Ze verwacht dat het optreden van de AFM daartoe zal leiden. Zo niet, dan moet er nagedacht worden over verdergaande maatregelen.