Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kredietfirma Wehkamp helpt webshops met leningen aan consumenten

28-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2463 keer bekeken
  •  
930x520_euro3
Het voormalige Wehkamp Finance slaat zijn vleugels uit als zelfstandige kredietverstrekker gericht op consumenten. Onder de naam Tinka wil het webshops helpen om geld lenen aan consumenten makkelijker te maken, zodat die op krediet spullen kunnen kopen.
Wehkamp Finance had de naam makkelijk geld te lenen aan online klanten, tegen torenhoge rentes. Tinka-topman Karlheinz Toni zegt van zijn bedrijf een 'consumentvriendelijke kredietverstrekker' te willen maken. Tinka positioneert zich als 'een verantwoorder alternatief' voor bijvoorbeeld het Zweedse Klarna.

9,9 procent rente

Wehkamp Finance vroeg altijd de maximaal toegestane rente van 14 procent, maar tijdens de coronacrisis werd dat verlaagd tot 10 procent. Tinka zal niet teruggaan naar een hogere rente ook al zou dat mogen. "We rekenen nu 9,9 procent rente. Die rente is doorgaans niet de reden dat mensen niet meer kunnen betalen. Het is veel belangrijker om te kijken of ze een aankoop überhaupt kunnen betalen."
"Ooit hadden veel klanten een betalingsachterstand, dat is nu nog minder dan 5 procent", zegt de Oostenrijker Toni. Om nog minder klanten met een achterstand te krijgen, zal Tinka ook bij aankopen van minder dan 1000 euro een kredietcheck doen.
Toni wil niet dat klanten die een keer niet kunnen betalen direct in de problemen komen. "Die klanten moet je juist helpen. Bij bedrijven als Klarna en AfterPay komt zo'n 15 procent van de omzet uit extra kosten die klanten die te laat betalen opgelegd krijgen. Dat moet je niet willen."

Nibud: rente Tinka nog altijd zeer hoog

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt dat de rente die Tinka rekent nog altijd zeer hoog is. De strengere controle of klanten ook kleine leningen wel kunnen betalen, is dan weer positief. "Kwetsbare mensen worden dan beschermd." Ook schuldhulpverleningsvereniging NVVK ziet die controle als een goede stap. "We zijn vrij positief over hoe het bedrijf zich de afgelopen jaren gedraagt", laat een woordvoerder weten. "Als ze meer beloftes doen, zullen wij ze daar ook des te harder aan houden in de praktijk." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!