Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KPN zet modems 1 miljoen klanten in voor wifi-netwerk

24-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mobiele-telefoon_10.jpg
KPN hoopt voor het eind van dit jaar tussen de 800.000 en 1 miljoen modems van klanten geactiveerd te hebben voor een openbaar wifi-netwerk. Het netwerk draagt de naam Fon. De modems van KPN klanten worden voor een deel toegankelijk gemaakt voor anderen, zodat er een uitgebreid netwerk van Fon Hotspots ontstaat. Nu nog telt KPN 'slechts' 2500 wifi hotspots in Nederland, voornamelijk nabij NS stations, vakantieparken en horecazaken.
'Veiligheid gegarandeerd'
De veiligheid van het eigen wifi-netwerk van KPN-klanten blijft gewaarborgd, belooft de telecomprovider. Op de modems wordt een aparte verbinding opengezet, waardoor wifi-gebruikers niet op het thuisnetwerk van KPN-klanten kunnen komen.
Proef in Amsterdam IJburg
Om de Fon Hotspots te testen wordt proefgedraaid in de Amsterdamse wijk IJburg. De test start begin april en duurt 6 tot 8 weken gaan duren. Als de pilot slaagt wil KPN aan het eind van dit jaar tussen de 800.000 en 1 miljoen modems hebben geactiveerd. Ook Ziggo en UPC zetten modems van klanten open om een landelijk wifi-netwerk voor hun klanten te maken.
Hoe veilig zijn wifi-hotspots?
Kassa besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan de wifispots van UPC. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter stelt dat de hotspots voor gratis wifi in principe veilig zijn. Maar kwaadwillenden kunnen wel een nep wifi-hotspot maken, waar telefoons automatisch op aansluiten. Op dat moment kan dataverkeer worden afgetapt. Zijn tip is om buitenshuis geen datagevoelige sites te bezoeken via wifi, om misbruik te voorkomen. Een andere optie is om buiten de deur wifi uit te schakelen en alleen gebruik te maken van het 3G -of 4G-netwerk.
Bekijk het Kassa-item:
Hoe veilig zijn wifi-hotspots?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!