Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KPN stopt met telefooncellen

12-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
KPN stopt met het exploiteren van openbare telefooncellen. Dat heeft het telecombedrijf woensdag laten weten. De stap betekent niet dat de telefooncel helemaal uit het straatbeeld verdwijnt. In enkele gemeenten komen nieuwe cellen met reclame, aldus KPN. Verder zal het bedrijf RBL Telecom ongeveer 250 van de huidige cellen onder zijn hoede nemen.
KPN stopt met de telefooncellen, omdat ze steeds minder worden gebruikt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobieltje. Het telecombedrijf verwacht dat deze trend zich voortzet. Daarbij verviel in 2008 de wettelijke verplichting voor KPN om te zorgen voor een cel per vijfduizend inwoners. Op dat moment had het bedrijf nog vierduizend telefooncellen, waarvan er 1800 niet rendabel waren. Op dit moment staan er nog een kleine duizend cellen.
Op veel cellen leed het telecombedrijf de laatste jaren verlies. Een woordvoerder wilde woensdag niet zeggen hoeveel dat het bedrijf heeft gekost.
Geschiedenis
De eerste openbare telefooncel werd in 1931 neergezet in Amsterdam. Het aantal groeide in de decennia daarna gestaag. Rond de eeuwwisseling telde ons land nog ongeveer 20.000 openbare telefooncellen. Volgens de woordvoerder van KPN is dat waarschijnlijk het maximale aantal dat in het land werd gebruikt.
In enkele gemeenten zijn inmiddels de reclamecellen al in gebruik. Het reclamebedrijf Hillenaar, waarmee KPN bij deze cellen al samenwerkte, zet de exploitatie voort in samenwerking met RBL Telecom. De ongeveer 250 'oude' cellen die het laatstgenoemde bedrijf gaat exploiteren, staan op plekken waar ze nog wel door het publiek worden gebruikt, zoals bij winkelcentra. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!