Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KPN: Glasvezel eind 2026 in heel Nederland beschikbaar

21-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1786 keer bekeken
  •  
kabel internet glasvezel web
Telecombedrijf KPN verwacht dat eind 2026 glasvezel voor de meeste huishoudens in Nederland beschikbaar is. Vandaag heeft het bedrijf in Zwolle de drie miljoenste woning op het glasvezelnetwerk aangesloten.
KPN vervangt op dit moment zijn kopernetwerk door glasvezel. Als het glasvezelnetwerk is aangelegd gaat op termijn het kopernetwerk uit. Inmiddels hebben 3,9 miljoen Nederlandse huishoudens de mogelijkheid om glasvezel af te nemen. 75 procent van de aansluitingen wordt beheerd door KPN.

Ongeveer 40 van de huishoudens die zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk, heeft ook daadwerkelijk een abonnement bij een glasvezelaanbieder. De andere huishoudens kiezen voor bijvoorbeeld kabel of dsl. Onderzoeksbureau Stratix houdt op een kaartje bij waar op dit moment in Nederland al glasvezel  ligt.

Dorpen en kleine woonkernen

Het telecombedrijf sluit de komende jaren nog eens circa 2,5 miljoen woningen aan op glasvezel. Het recent opgerichte glasvezelbedrijf Glaspoort, een joint venture van KPN en pensioenfonds APG, zorgt de komende vijf jaar voor nieuwe aansluitingen in zo’n duizend dorpen, kleine woonkernen en op bedrijventerreinen.

In 2004 was het Noord-Brabantse Nuenen de eerste Nederlandse gemeente die werd aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Bronnen: Consumentenbond, KPN
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!