Kassa

KPN: Glasvezel eind 2026 in heel Nederland beschikbaar

21-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1452 keer bekeken
  •  
kabel internet glasvezel web
Telecombedrijf KPN verwacht dat eind 2026 glasvezel voor de meeste huishoudens in Nederland beschikbaar is. Vandaag heeft het bedrijf in Zwolle de drie miljoenste woning op het glasvezelnetwerk aangesloten.
KPN vervangt op dit moment zijn kopernetwerk door glasvezel. Als het glasvezelnetwerk is aangelegd gaat op termijn het kopernetwerk uit. Inmiddels hebben 3,9 miljoen Nederlandse huishoudens de mogelijkheid om glasvezel af te nemen. 75 procent van de aansluitingen wordt beheerd door KPN.

Ongeveer 40 van de huishoudens die zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk, heeft ook daadwerkelijk een abonnement bij een glasvezelaanbieder. De andere huishoudens kiezen voor bijvoorbeeld kabel of dsl. Onderzoeksbureau Stratix houdt op een kaartje bij waar op dit moment in Nederland al glasvezel  ligt.

Dorpen en kleine woonkernen

Het telecombedrijf sluit de komende jaren nog eens circa 2,5 miljoen woningen aan op glasvezel. Het recent opgerichte glasvezelbedrijf Glaspoort, een joint venture van KPN en pensioenfonds APG, zorgt de komende vijf jaar voor nieuwe aansluitingen in zo’n duizend dorpen, kleine woonkernen en op bedrijventerreinen.

In 2004 was het Noord-Brabantse Nuenen de eerste Nederlandse gemeente die werd aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Bronnen: Consumentenbond, KPN

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

mario47
mario4721 jun. 2021 - 16:44

Half Brabant zit bij delta=kosten €1800,- uit eigen zak betalen.Was vrijwillig. Ik zou een snel internet krijgen.Nee hoor,is nog net zo lui als vroeger bi KPN op het koper.Als ik dit vooraf geweten had,had ik me niet aangemeld voor glasvezel en had ik nu nog gewoon KPN gehad

djfox741
djfox74121 jun. 2021 - 10:16

Dan ben ik benieuwd of het glas ook tot en met de modem gaat lopen of tot het ISRA punt en verder met koper, dat heb ik nu ook al van UPC, glas in de straat en koper (coax) in de woning dus niks nieuws van KPN, toch?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!