Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Belbus: KPN bestempelt consument onterecht als wanbetaler

9 sep 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
dossier-kpn 930x520
Twee jaar geleden kreeg Miriam Bakker een brief van een incassobureau op de mat. Ze zou zo’n duizend euro verschuldigd zijn aan KPN. Vreemd, want ze betaalt altijd haar rekeningen op tijd en ze is nog nooit klant geweest bij KPN. Miriam belt met het incassobureau en wat blijkt? Het gaat hier om een klassieke persoonsverwisseling. Er is een meneer M. Bakker met precies dezelfde geboortedatum als Miriam, die schulden heeft gemaakt bij KPN. Het incassobureau geeft toe dat het hier gaat om een groot misverstand en zegt Miriam uit het systeem te halen. Opgelost dus! Althans, dat dacht ze.
Toch problemen
Ongeveer twee jaar later ontvangt Miriam opnieuw een brief van een incassobureau. Zij neemt direct contact op met het bureau en er wordt haar verteld dat het wederom om een fout gaat. Gelukkig, denkt Mirjam. Toch blijft het misgaan. Het is inmiddels mei 2017 en Miriam wil graag overstappen van provider. Haar abonnement bij Telfort loopt bijna af en ze wil graag klant worden bij Tele2. Geen probleem zou je denken, maar ze wordt niet geaccepteerd. KPN blijkt haar te hebben geregistreerd bij Preventel en Experian. Deze instellingen registreren wanbetalers van telecombedrijven opdat zij geen nieuw abonnement afsluiten bij een andere provider. Miriam kan nergens een abonnement afsluiten omdat zij wordt gezien als iemand die haar rekeningen niet betaalt!
Bezwaar
Dan begint de achtbaan van contact zoeken met deze bedrijven. Experian geeft het goede voorbeeld. Zij zien meteen de fout in en trekken de registratie in. Preventel daarentegen niet. Miriam legt in een bezwaarschrift duidelijk uit dat er sprake is van een persoonsverwisseling en dat zij helemaal geen betaalachterstanden heeft. Preventel reageert door te zeggen dat het opgelost wordt als ze de rekening betaalt. Meer dan veertig telefoontjes naar KPN haalt ook niets uit. Miriam zoekt ook contact via Facebook. Daar vraagt ze KPN om een document dat bewijst dat zij nooit klant is geweest bij KPN. Dat bewijs kan zij in een bezwaarschrift naar Preventel meesturen om haar onschuld te bewijzen. Het antwoord van KPN luidt: “Mevrouw, dat kunnen wij helaas niet doen. Het is niet een kwestie van niet willen, maar van niet kunnen.”
De Belbus
Omdat Miriam de wanhoop nabij is, besluit zij de Belbus in te schakelen. Samen met Amber confronteert ze de woordvoerders van KPN en Preventel. Verbazingwekkend genoeg blijkt dat dit hele probleem al op 30 juni was opgelost. Zowel Preventel als KPN hebben vanaf die dag de fout herstelt alleen zijn ze vergeten Miriam daarover in te lichten. Vreemd genoeg heeft Miriam op 2 juli nog – tot drie keer toe – een mail gestuurd waarin ze ophelderend vraagt over de situatie. Op deze mails heeft zij nooit een reactie mogen ontvangen. De woordvoerders bieden hun excuses aan en beloven het systeem aan te passen. Zij zullen naast geslacht, voorletter en achternaam meerdere parameters gebruiken zodat de kans kleiner wordt dat dit nog eens gebeurt. Miriam krijgt haar telefoonkosten vergoed voor de vele telefoontjes naar KPN en om de pijn te verzachten ontvangt zij een bos bloemen, een dinerbon en museumtickets.
Heb jij ook De Belbus nodig? Mail naar  belbus@bnnvara.nl . Like ook de Belbus op Facebook en volg de Belbus op Twitter !

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

adriaan2
adriaan213 sep 2017 - 22:50

Dan toch maar gauw een cursus gaan volgen want ik heb daar nooit last van. Verder einde discussie. Het gaat over KPN.

De computer zegt nee
De computer zegt nee11 sep 2017 - 9:44

Dommies, goedlezen.

gerard van tol
gerard van tol10 sep 2017 - 16:06

Gelukkig ben ik al heel lang geen klant meer van de KPN, dit soort praktijken dienden zich in een ver verleden ook veelal aan.

adriaan2
adriaan210 sep 2017 - 13:57

Veel mensen treden telefonisch in kontakt met de betreffende partijen. Die beloftes die die partijen dan doen kan je nooit meer bewijzen tenzij men het gesprek opneemt. Volgens mij is de beste weg om alles schriftelijk te doen per e-mail of aangetekend ( met ontvangstbewijs ) te doen. Vanuit mijn werkzaamheden heb ik geleerd om die partij tevens "in gebreke " te stellen en hun verantwoordelijk te houden voor alle gevolgen door hun foutieve handelswijze en dat alle financiële gevolgen op hen verhaald zullen worden. Als men niets laat horen dan gewoon een maand, of 2 maanden, later herhalen.

Jendek
Jendek10 sep 2017 - 13:36

Ook Kassa doet al mee aan de steeds verder toenemende taalverloedering.In dit artikel schrijft Kassa: “Zowel Preventel als KPN hebben vanaf die dag defout herstelt” (met een “t”op het eind in plaats van met een “d”). Niet alleen in dit artikel maarook in toenemende mate en op allerlei plaatsen op uw site treffen we dit soortfouten aan. Uw kracht is om de vinger te leggen op allerlei zaken van diverseaard maar foutief taalgebruik: daar heeft u kennelijk geen boodschap aan en gaatu meer en meer mee in de taalverloedering. Op dit punt zou u misschien ook eensde hand in eigen boezem moeten steken. Advies zou wat mij betreft zijn: roep demedewerkers die dit soort fouten maken op de mat en spreek ze hier op aan. Bijherhaling is de juiste weg: de laan uitsturen want zij bewijzen u en deNederlandse taal geen goede dienst! Wellicht een harde maatregel maar voor ditsoort onnozele mensen zou binnen omroepland geen plaats mogen zijn.

5 Reacties
adriaan2
adriaan210 sep 2017 - 13:51

U doet ook mee. U vergeet de spatiebalk regelmatig. Daardoor kunnen die woorden ineens een andere betekenis krijgen of het worden woorden die niet bestaan in die vorm.

tenormin
tenormin10 sep 2017 - 18:42

Kan u hier maar 1 duimpje geven. Was het eerste wat me erg opviel: Kassa op schrijffouten aanspreken - in dit geval schrijven - , om vervolgens zelf lekker fout bezig te zijn. "Soortfouten"? Diverse soorten appels die rot zijn, @jendek? ☺☺

Jendek
Jendek13 sep 2017 - 15:53

Dat het aan elkaar schakelen van woorden een automatiserings-oorzaak heeft, daar zijn adriaan2 en tenormin kennelijk nog niet op gekomen. De verwisseling van t en d dat is menselijke domheid.

Jendek
Jendek13 sep 2017 - 15:54

Dat het aan elkaar schakelen van woorden een automatiserings-oorzaak heeft, daar zijn adriaan2 en tenormin kennelijk nog niet op gekomen. De verwisseling van t en d dat is menselijke domheid.

tenormin
tenormin13 sep 2017 - 16:09

Dit is uit de oude Nieuwsbrief, hoor. Maar snel de nieuwe napluizen. ☻