Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kosten voor pensioen stijgen meer dan ooit

19-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
geld pensioen fondsen 1127

De kosten voor het pensioen stegen nog niet eerder zo hard als dit jaar. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van het FD met PensioenPro. Er werd gekeken naar de premies van pensioenfondsen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat stijgingen van de pensioenpremie met 10 procent of meer geen uitzondering zijn. Daarnaast krijgen werknemers bij veel fondsen ook nog eens minder pensioen voor hun premie. Oorzaak hiervoor zijn de lage rente en lagere verwachte rendementen. 

Merendeel pensioenen is duurder geworden

Jeroen Koopmans, partner bij pensioenadviseur LCP geeft aan dit soort gigantische ingrepen nog niet eerder te hebben gezien. Zo is bij 39 van de 44 bedrijfstakpensioenfondsen in Nederland het pensioen dit jaar duurder geworden. Zo is ofwel de premie gestegen of krijgen deelnemers minder pensioenopbouw en in sommige gevallen zelfs allebei. Dat raakt ongeveer vijf miljoen werkende Nederlanders. Daarnaast ziet Martijn Vos, directeur van pensioenadviseur Ortec Finance, dat met premies van 25 tot 30 procent bij de meeste pensioenfondsen een Nederlander niet langer een dag, maar wel anderhalve dag in de week voor het pensioen werkt. De premie lag vijf jaar terug meestal rond de 20 procent.

Bron: FD, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!