Kassa

Kosten maagklachten kunnen omlaag

  •  
15-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2835966.jpg
De kosten voor de bestrijding van maagklachten vallen lager uit als patiënten starten met lichte medicijnen en pas bij voortdurende klachten overgaan op sterkere middelen. Dit blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen in samenwerking met het UMC Utrecht en de Universiteit van Maastricht.
Volgens een richtlijn van het Centraal Beleids Orgaan (CBO) moeten huisartsen bij maagklachten eerst zuurremmers of andere lichte medicijnen voorschrijven. In de praktijk krijgen patiënten vaak meteen de zwaarste medicijnen mee naar huis, constateren de onderzoekers.
De zware medicijnen hebben eerder resultaat, maar na een half jaar blijkt het effect van de lichte en zware medicijnen vrijwel gelijk te zijn. De lichte medicijnen zijn echter flink goedkoper, stellen de wetenschappers.
Ongeveer veertig procent van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig maagklachten. Aan het onderzoek deden meer dan driehonderd huisartsen en 664 patiënten mee. Het resultaat van het onderzoekswerk komt deze week aan de orde in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!