Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Kosten laatste rustplaats schieten in 2020 omhoog

09-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
erfrecht begrafenis kist 1127
Gemiddeld kost een graf op een gemeentelijke begraafplaats in Nederland 3200 euro. Dat is ruim 100 meer dan in 2019. Volgens De Telegraaf blijkt deze prijsverhoging uit onderzoek van uitvaartonderneming Monuta onder bijna 1700 begraafplaatsen.

In Groningen is een particulier graf het duurst in Groningen en in het Overijsselse Losser het goedkoopst. Dat meldt Monuta in zijn jaarlijkse onderzoek. Veel begraafplaatsen verhogen jaarlijks de prijs van grafrechten en eenmalige begraafkosten. Dit jaar was er een uitschieter tot 20 procent in het Overijsselse Borne.

Prijsstijgingen graf

Elk jaar stijgen de kosten om ergens voor minimaal twintig jaar begraven te mogen liggen, maar in de ene gemeente beduidend meer dan in de andere. Dit staat nog los van de uitvaartkosten die door de uitvaartverzekering worden vergoed, zoals de afscheidsdienst, de kist en de grafsteen. "Het is niet helder hoe die prijsstijgingen precies tot stand komen", zegt Naomi Samson van Monuta. "Maar een graf is een kostbare aanschaf en mensen willen ter voorbereiding op een uitvaart een goede vergelijking kunnen maken."

Monuta stuurt het onderzoek naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten met het verzoek tot meer uniformiteit en transparantie in gemeentelijke grafkosten voor de consument.
Bron: De Telegraaf

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

_Nelis
_Nelis10 jun. 2020 - 20:17

Zullen we dan toch maar stoppen met doodgaan?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!