Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kosten alcoholslot moeten terugbetaald'

03-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
drank_07.jpg
Mensen die een alcoholslot hebben moeten laten inbouwen én veroordeeld zijn door de strafrechter, moeten de kosten voor het alcoholslot terugkrijgen. Dat vindt Stichting CBR Claim, die namens deze mensen een massaclaim wil indienen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Dubbele bestraffing
De Hoge Raad oordeelde dinsdag dat mensen die een alcoholslot hebben opgelegd gekregen van het CBR, niet ook nog eens strafrechtelijk vervolgd mogen worden. Dat zou neerkomen op dubbele bestraffing en dat mag niet.
De voorzitter van het hoogste rechtsorgaan zei er wel bij dat mensen die in het verleden dubbel bestraft zijn, geen herziening van hun veroordeling kunnen aanvragen. ,,Maar die andere straf, namelijk het alcoholslot, moet wel herzien worden, en de kosten die daarvoor gemaakt zijn ook'', aldus Oscar van Oorschot van CBR Claim dinsdag.
Weigeren
Het alcoholslot is een apparaatje in de auto waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Bestuurders die betrapt worden met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol op, krijgen de maatregel opgelegd. Bij jonge bestuurders ligt de ondergrens op 1 promille. Een alcoholslot laten inbouwen kost tussen de 4000 en de 5000 euro. Ook moet de bestuurder zelf betalen voor tussentijdse onderzoeken van de blaasresultaten.
Bestuurders kunnen weigeren deel te nemen aan het programma, maar ze zijn dan wel voor vijf jaar hun rijbewijs kwijt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!