Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kosteloos annuleren bij code oranje is een recht'

26-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1197 keer bekeken
  •  
coronakaart

© ECDC

Consumentenrechten mogen niet zomaar opzij gezet worden bij een negatief reisadvies, bijvoorbeeld als een land de kleurcode oranje krijgt. Daar waarschuwt de Consumentenbond voor. Hiermee reageert de bond op het voornemen van een aantal reisorganisaties dat pakketreizen blijft aanbieden naar gebieden die oranje worden. Reizigers krijgen niet altijd hun geld terug als ze om die reden willen annuleren en dat is tegen de wet, zegt de Consumentenbond.

Consumenten mogen hun pakketreis kosteloos annuleren als er op de plaats van bestemming zich 'onvermijdbare of buitengewone omstandigheden voordoen', of als de situatie in het land gevaarlijk is. Dat geldt ook als er sprake is van een zogeheten negatief reisadvies van de overheid. Een negatief reisadvies is code oranje en rood. Dat schrijft de wet voor in de Europese Richtlijn Pakketreizen.

Nare gevolgen

Sommige reisorganisaties, zoals De VakantieDiscounter, bieden reizigers niet de mogelijkheid om kosteloos te annuleren. Volgens directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond is dat in strijd met de regels. "Consumenten hebben in zo'n geval een heel legitieme reden om te annuleren. Reizigers vertrouwen daarbij op het oordeel van de overheid. Het is niet aan de reisorganisatie om te bepalen dat het 'wel meevalt'." Molenaar zegt dat reizen naar een oranje bestemming mogelijk nare gevolgen kunnen hebben. Zo dekken reisverzekeraars schades in een oranje gebied vaak niet, ook al is het corona-gerelateerd. "En als je door de omstandigheden in quarantaine moet, is niet alleen je vakantie vergald, maar maak je ook nog eens extra kosten voor verblijf. En dat allemaal voor eigen rekening. Dat kan dus niet."

Niet altijd kosteloos annuleren

Het is goed om te weten dat reizigers vaak geen recht op kosteloos annuleren hebben als ze al wisten of konden weten dat er een negatief reisadvies zou gaan gelden.
Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!