Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Korting op je hypotheek? Moet je wel zelf om vragen!

5 dec 2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1880 keer bekeken
Fallback image for card
DE VOORBEELDBRIEF STAAT ONDERAAN HET ARTIKEL. JE KAN HEM OOK DOWNLOADEN DOOR HIER TE KLIKKEN .
Als je hypotheek lager is dan de waarde van je woning, dan kan misschien je hypotheekrente omlaag. Veel mensen weten dat niet. In Kassa blijkt dat banken en hypotheekverstrekkers klanten daar ook niet op wijzen. Wil je korting op je hypotheek, dan moet je daar wel zelf om vragen.
Schuld lager dan woningwaarde
Je hoort veel over woningen die onder water staan. In dat geval is de schuld hoger dan de waarde van je woning. Er zijn ook veel mensen bij wie de hypotheek veel lager is dan de waarde van hun woning. Zo is de gemiddelde woningwaarde in Nederland €248.000 en is de gemiddelde hypotheekschuld €155.000. (CBS 2015) De schuld-marktwaardeverhouding (dat is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning) is in dat geval 62,5%. Dit komt bijvoorbeeld omdat mensen al lang in hun huis wonen. Of omdat ze een groot deel van de hypotheek hebben afgelost.
Korting?
Als je schuld aanmerkelijk lager is dan de woningwaarde, kun je misschien korting krijgen op je hypotheek omdat opslagen geschrapt kunnen worden. Hoe zit dat? Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente. Dat is de rente die je betaalt als de hypotheek op (meestal) 60% van de woningwaarde zit. Als je hypotheek hoger is, betaal je een risico-opslag, omdat de geldverstrekker met een hogere schuld een groter risico loopt. Dat kan oplopen tot wel 0,8% extra rente door de opslagen. Korting op de hypotheekrente kun je krijgen door het schrappen van die opslagen of gebruik te maken van kortingen. Zo krijg je bij de vier grote banken een korting van 0,20% of 0,25% als je de rente betaalt vanaf je betaalrekening van dezelfde bank. Of je hebt recht op een regiokorting. Ook kun je in aanmerking komen voor een korting als je de nodige waarde hebt opgebouwd in je spaar- of beleggingspot die aan het eind van de looptijd de lening moet aflossen. Je moet wél zelf om die korting vragen bij je bank/geldverstrekker.
Risico-opslag geschrapt met veel moeite
Brigitte en Pieter kochten in 2003 een woning in Amsterdam. Op de hypotheek van de Rabobank zit een risico-opslag. In de loop der jaren is de waarde van de woning meer dan verdubbeld. Daarom heeft Brigitte vorig jaar bij de Rabobank gevraagd of de risico-opslag geschrapt kon worden. Dat kan ook volgens de website van de Rabobank. Het is Brigitte uiteindelijk gelukt, maar vooral dankzij haar vasthoudendheid. Het schrappen van die opslag leverde haar een besparing van €50 per maand op. Brigitte vindt het schandalig dat ze jarenlang ten onrechte een risico-opslag heeft betaald en dat de Rabobank haar daar nooit op heeft gewezen.
Bank gaat klant niet actief benaderen
Toen Brigitte op een later moment haar hypotheek oversloot naar een hypotheek met een lagere rente, is ze door de bank niet gewezen op kortingen waarvoor ze in aanmerking kwam. Het ging om een betaalpakketkorting van 0,20% en een regiokorting van 0,10%. Die heeft ze uiteindelijk ook gekregen, maar alleen omdat ze de Rabobank daar zelf op wees! De reactie van de Rabobank op haar verhaal luidt dat zij het vervelend vindt dat Brigitte en haar man niet tevreden zijn over de gang van zaken. De Rabobank meent dat het nu wel goed is afgehandeld. Verder zegt de bank dat het niet mogelijk is om klanten actief te benaderen over het schrappen van de risico-opslag. Ze zijn bezig om hun systeem daarop aan te passen. De gehele reactie van de Rabobank is hier te lezen.
Bank wijst klant niet op korting
Het blijkt 'normaal' te zijn dat banken je niet wijzen op de mogelijkheid om je opslagen te schrappen. Wij vroegen de vier grote banken of zij je waarschuwen als je opslag op de hypotheekrente kan worden geschrapt. De ABN AMRO, ING Bank, Rabobank en SNS Bank waarschuwen je niet uit eigen beweging. De banken zeggen wel dat bij een nieuwe rentevast periode altijd naar de verhouding tussen schuld en woningwaarde wordt gekeken en dat zonodig de risico-opslag wordt geschrapt.
Klant moet er zelf om vragen
Als je tussentijds wil dat de opslag geschrapt wordt, omdat de schuld-marktwaardeverhouding is gewijzigd, moet je zelf aan de bel trekken. Je moet dan aantonen wat de huidige waarde van je woning is. De banken accepteren daarvoor in de regel de meest recente WOZ-waarde.
Rente-opslag schrappen blijkt lastig
Kapé Breukelaar bevestigt dat het in de praktijk vaak lastig is om het schrappen van de rente-opslag voor elkaar te krijgen. Breukelaar, onze financieel adviseur, benadrukt dat je recht hebt op die korting. "Toen je de hypotheek aanging, was je een extra risico voor de bank en daar betaalde je ook voor. Door de gestegen waarde van de woning is dat risico weg en kan de toeslag van de rente af. Veel mensen weten ook niet dat ze wellicht in aanmerking komen voor een lagere rente." Hier lees je daar meer over.  
Piepsysteem
Banken en andere geldverstrekkers hanteren het piepsysteem. Als je 'piept' komen ze in actie. Banken staan er natuurlijk ook niet om te springen om de opslagen te schrappen want het gaat om veel geld. "Er gaat €630 miljard in hypotheken om. Stel dat de inkomsten over alle hypotheken 0,1% minder worden, dan heb je het over ruim €630 miljoen", aldus Breukelaar. De SNS Bank wees Kassa op hun nieuwe SNS Hypotheek Looptijdservice. Die bestaat onder andere uit een Hypotheek Bespaarcheck waarmee je kunt zien of je korting kunt krijgen. Iedere twee jaar is er een persoonlijk gesprek over de hypotheek. Breukelaar: "Het is goed dat ze dit doen maar eerlijk gezegd is het niet meer dan normaal dat banken de klant deze nazorg geven. Daar hoort een mogelijke rentekorting door een lager risico dus ook bij." Breukelaar pleit er voor dat banken en geldverstrekkers hun klanten regulier actief gaan vragen wat de WOZ-waarde van hun woning is. Dat is een kleine moeite en goed uit te voeren. Als dan blijkt dat de schuld-marktwaardeverhouding is gewijzigd kunnen er misschien opslagen geschrapt worden.
Tweede Kamer
Het onderwerp staat ook op de agenda van de Tweede Kamer. CDA Tweede Kamerlid Ronnes heeft onlangs Kamervragen gesteld over dit onderwerp.  
In welke gevallen?
Het geldt vooral voor aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken die al een aantal jaren gelden zijn afgesloten. Daar zie je vaak dat de waarde van de woning inmiddels veel hoger is dan de hypotheekschuld. Ook mensen die de afgelopen tijd extra hebben afgelost zouden moeten kijken of ze ervoor in aanmerking komen.
In welke gevallen niet?
Hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie zijn al tegen de laatste rentes verstrekt. Ook bij (bank)spaarhypotheken biedt het niet of nauwelijks voordeel. Bij een spaarhypotheek is de rente die je betaalt voor de lening gelijk aan de rente op je spaarsaldo waarmee je aan het einde aflost. Als de rente zakt dan moet je dus ook meer inleggen op het spaardeel om uiteindelijk af te kunnen lossen.
Kom zelf in actie en gebruik de voorbeeldbrief!
Als de banken en hypotheekverstrekkers met hun kortingen zelf niet over de brug komen, dan moet je het zelf doen! Als je nu denkt dat je korting kunt krijgen op je hypotheek, stuur dan je hypotheekverstrekker een brief. Die kan je hier  downloaden. Misschien betaal je straks een paar tientjes minder per maand. Laat het ons weten of het gelukt is!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (100)

Panthea
Panthea24 mei 2017 - 10:30

Ik kan de voorbeeldbrief voor korting op de hypotheek niet downloaden, niet met de link boven aan dit artikel en ook niet met de link in de laatste alinea. Hoe kom ik nu aan die voorbeeldbrief?

fwschol
fwschol12 jun 2016 - 15:36

Frank,mijn Bank vroeg mij een Taxatierapport van niet dan 3 maanden oud voordat zij mij kunnen zeggen als mijn rente verlaagd kan worden,kloptdat

haakaa
haakaa22 mrt 2016 - 18:00

Ik heb in 2014 mijn hypotheek overgesloten en een boeterente betaald.Mijn huidige hypotheek bedraagt 34% van de WOZ-waarde.Ik heb de voorbeeldbrief van kassa ingestuurd en het volgende antwoordt gekregen.Bedankt voor het aanleveren van uw WOZ-waarde. Uw hypotheek heb ik voor u bekeken. Uw rentetarief valt al in het laagste tarief. Hier kan ik geen aanpassen meer voor u op doen. U heeft nog wel een opslag  van 0,2% omdat de hypotheek destijds zonder NHG is afgesloten. Deze wordt automatisch verwijderd bij de renteverlening. Dit is voortijdig niet mogelijk.  Klopt dat allemaal wel? 

Kassamiepje
Kassamiepje13 mrt 2016 - 21:19

Mijn bank stelde mij overigens de vraag of ik hen voortaan ook actief informeer als mijn woningwaarde lager wordt zodat zij mij meer rente in rekening zouden mogen brengen.
Ik beken dat ze daarin een punt hebben. Iemand een slim antwoord ?

blackandtan
blackandtan3 mrt 2016 - 19:37

Ook ik heb bij Florius getracht de opslag op het gedeelte spaarhypotheek eraf te krijgen maar helaas zonder succes. En de rede is de polis van de spaarhypotheek is niet bij Florius afgesloten maar bij Allianz waar trouwens een verpandingsclausule op de polis zit aan Florius!
Men zou niet zeker zijn dat ze ook daadwerkelijk het geld van de verzekering gaan ontvangen, met andere woorden Allianz is een onbetrouwbare verzekeraar! Notabene heeft Florius deze hypotheek pas in een later stadium overgenomen van Bouwfonds hypotheken met deze constructie. Fout Florius, niet netjes!

AMIHNOERMOHAMED
AMIHNOERMOHAMED15 feb 2016 - 18:09

Ik wil  uw  voorbeeld brief die ik ingevuld  naar ING  bank kan sturen . 

Sander Van Der Horn
Sander Van Der Horn4 feb 2016 - 21:45

We hebben een hypotheek uit 2007 en de afgelopen jaren flink in ons huis geïnvesteerd. We hebben eigen geld gestoken in een uitbouw, dakkapellen en andere verbeteringen in en aan de woning. Ook hebben we afgelost op de lening. We hoorden van het risico-opslagverhaal en de mogelijke korting. We hebben dan ook direct gebeld met Florius. Ik vroeg aan de medewerker waarom er niets over deze regeling op de website staat. Een schamper lachje was het antwoord. Vervolgens vroeg ik wat ik moest doen om voor de korting in aanmerking te komen. De medewerker heeft het nagekeken en volgens hem moesten we de marktwaarde aantonen door een NWWI taxatierapport aan te leveren. Prima, dat hebben we ook gedaan. De kosten voor dat rapport maakten we graag, de verwachting was immers dat het huis na al onze investeringen voldoende in waarde was gestegen om een korting te krijgen. Het rapport bevestigde onze vermoedens: de woning is getaxeerd op 285.000 euro, de hypotheekschuld bedraagt minder dan 250.000 euro. 
Vandaag kreeg ik antwoord van mijnheer Peereboom van Florius: ze verlenen geen korting omdat ze voor hypotheken van voor 2014 niet de marktwaarde, maar de WOZ-waarde hanteren. En die is in mijn geval te laag voor de korting. Dat rapport hadden we dus niet hoeven laten maken. De gemaakte kosten ben ik kwijt en naar de korting kan ik fluiten. Ik mag de boete gewoon blijven betalen, ondanks de positieve waardeontwikkeling. 
Ik heb Peereboom direct gebeld en om opheldering gevraagd. In dit gesprek refereerde ik aan het eerdere telefoongesprek, maar daar kon de medewerker van Florius zich niets meer van herinneren. Peereboom schreef me zojuist nog een e-mail: "Mijn collega gaf aan dat hij in dit gesprek heeft aangegeven dat u zowel met een (gevalideerd) taxatierapport als een recente WOZ-beschikking in aanmerking kan komen voor een verlaging van de opslag op uw rente." Ik word door Peereboom uitgemaakt voor leugenaar: er is echt alleen gewezen op het taxatierapport. Ik heb nog teruggebeld met de vraag of het een gewoon taxatierapport of een NWWI-rapport moest zijn. NWWI was de norm, werd mij te verstaan gegeven. Als ik dit had geweten, had ik het NWWI rapport natuurlijk niet laten maken. Volgens Peereboom kan ik de kosten ook niet verhalen op Florius - en dat terwijl het op diens nadrukkelijk verzoek opgesteld is. 
Maar waar komt die WOZ-waarde dan ineens vandaan? In de voorwaarden lezen we er niets over, maar wél over de executiewaarde. Die moet, lees ik nu, overigens worden bepaald door een door Florius aan te wijzen taxateur. Hoezo? Is een NVM-makelaar niet voldoende gekwalificeerd? Dat riekt een beetje naar "Wij van WC Eend...". Toen ik belde met de vraag wat de eisen waren is hier met geen woord over gerept. 
Daarnaast vind ik het erg vreemd dat Florius alleen een marktwaarde hanteert bij leningen van na 2014. Die woningen kunnen in 1 jaar tijd toch nooit zoveel in waarde gestegen zijn? Dit is toch raar?
Het voelt alsof Florius moedwillig een mistgordijn op heeft getrokken rond de risico-opslag door er in eerste instantie niet over te communiceren en vervolgens onduidelijk te zijn over de spelregels. Is dit wel kies? Bij wie kan ik juridisch advies inwinnen? Hoe dan ook, feit is dat Florius een klant kwijt is. Ik zal tot het eind van mijn hypotheek maandelijks met weerzin de rente betalen en opstappen zodra ik de mogelijkheid heb.

aslob
aslob2 jan 2016 - 8:05

BLG gaat hier NIET in mee. ik heb een aflossingsvrije hypotheek van € 125.000 met een WOZ waarde € 194.000 en sinds juni 2015 een verlengings-hypotheekrente van 3.2%. Omdat ik een aflossingsvrije hypotheek heb zit daar een opslag van 0.2 % in.Die verlenging kreeg ik 3 maanden van te voren en toen ik net getekend had ging de rente omlaag en heb toen al geprobeerd er iets af te krijgen.Hun argument was dat als ie zou stijgen ik ook op 3.2 % zou blijven, maar dat wist ik al. ook heb ik geprobeerd die 0.2 % eraf te krijgen maar ook dat lukte niet.Jammer als je al zo lang klant bent dat ze niets voor je kunnen betekenen.Alleen oversluiten zou kunnen maar daar heb ik op 70 jarige leeftijd geen meer in die rompslomp.

Jos Geerts
Jos Geerts18 dec 2015 - 15:35

Direktbank antwoordde:

Geachte heer,
Hartelijk dank voor uw e-mail. Hierin vraagtu ons uw hypotheekrente te verlagen. U heeft hiervoor de laatste WOZ-beschikking van uw woning meegestuurd. In deze reactie leg ik uit waarom wij uw verzoek nog niet behandelen.

Waarom behandelen wij uwverzoek nog niet?
Direktbank wijzigt de opslag op de hypotheekrente alleen op de datum dat uwrentecontract vervalt. Deze renteherzieningsdatum is voor u 1 september2018. Dit houdt in dat wij nu nog niet weten of het dan mogelijk is derenteopslag voor u te verlagen. Wij hebben hiervoor namelijk de in dat jaargeldige WOZ-beschikking nodig. Direktbank stuurt u vier maanden voor derenteherzieningsdatum de aankondigingsbrief. U heeft daarna voldoende tijd onseen nieuw verzoek voor het verlagen van de renteopslag te sturen.Kan dit zomaar?

eroosen
eroosen18 dec 2015 - 10:17

Volgens Florius heb ik een hypotheekrente zonder opslag. Voor mij geldt dus namelijk de laagste renteklasse. Hierdoor is het niet mogelijk mijn contractrente tijdens mijn huidige rentevaste periode te verlagen. Mijn lening is nog zo'n 20% van de WOZ waarde.

agnes jansen
agnes jansen15 dec 2015 - 13:04

De Rabobank geeft aan dat hij niet met  toegevoegde rentes werkt, ik kreeg er dus niets af. Ondanks dat mijn hypotheek 1/3 van de waarde is.

Kassamiepje
Kassamiepje11 dec 2015 - 8:43

In plaats van dat je de voorbeeldbrief download kan je natuurlijk ook naar de website van je bank gaan en daar het formulier van de bank zelf gebruiken ;)
Is wellicht makkelijker dan het hier van de site afplukken en je wordt waarschijnlijk nog sneller geholpen ook.

Dat die formulieren überhaupt op de websites van de banken staan doet natuurlijk wel iets af aan het Kassa-item waarin beweerd wordt dat banken deze informatie niet willen delen, maar ach.

floortje2oktober
floortje2oktober8 dec 2015 - 16:46

is er een andere manier  om die voorbeeld brief te printen

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap8 dec 2015 - 17:00

In de laatste alinea van het bovenstaande verhaal staat de zin: "Die kan je hier downloaden." klik op het woordje "hier" en je kunt de brief downloaden. Vervolgens vul je op de plaats van de kruisjes de gegevens in die op jou van toepassing zijn en daarna kun je de brief uitprinten.

floortje2oktober
floortje2oktober8 dec 2015 - 16:36

ik krijg de voorbeeldbrief ook niet gedownload, kan dat eenvoudiger

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap8 dec 2015 - 17:00

In de laatste alinea van het bovenstaande verhaal staat de zin: "Die kan je hier downloaden." klik op het woordje "hier" en je kunt de brief downloaden. Vervolgens vul je op de plaats van de kruisjes de gegevens in die op jou van toepassing zijn en daarna kun je de brief uitprinten.

epshankar
epshankar8 dec 2015 - 16:13

In augustus 2015 een offerte van de ING voor een nieuwe rentevast periode gehad van 4,05% voor 10 jaar vast. De hypotheek rente was toen aan het dalen. In december krijg ik een aanpassing van mijn hypotheekgegevens waarin genoemde offerte is verwerkt. Ze hebben niet de huidige rentegegevens gehanteerd, maar dat van augustus. Nu kan ik dat niet zomaar wijzigen zonder kosten en dat terwijl ik al ruim 30 jaar bij deze bank ben. BELACHELIJK

grootmoe
grootmoe8 dec 2015 - 13:22

ons huis was hypotheekvrij, alles afgelost, maar nu nieuwe aflossingsvrije hypotheek opgenomen voor verbouwing. Kom ik ook in aanmerking voor korting?

sientje038
sientje0387 dec 2015 - 23:21

Ik heb vandaag gebeld met een adviseur van de Rabobank, en volgens hem kom ik niet in aanmerking voor korting. In 2006 is mijn rente herzien. Ik ben toen 4,7% gaan betalen, de opbouw is, zegt hij nu: 4,8% rente +0,2 opslag vanwege geen NHG  minus 0,3% lokale marktkorting, ik betaal dus 4,7%. Ik kom niet in aanmerking voor 0,2% betaalpakketkorting, dat is volgens de adviseur alleen voor nieuwe contracten, en het percentage van 0,2% vanwege geen NHG is al gecompenseerd door die 0,3% lokale marktkorting! De verhouding hypotheek/waarde onroerend goed is minder dan 67% en daarvoor wordt dan het laagste tarief aangehouden, zegt hij. Kassa redactie, klopt deze redenering? Wel jammer want ik moet nog 5 jaar deze rente door betalen helaas.

1 Reactie
Kassamiepje
Kassamiepje11 dec 2015 - 11:40

Waarom breek je je rentecontract dan niet tussentijds open ? Te hoge boete ?

JanssenLepinat
JanssenLepinat7 dec 2015 - 17:10

Goed werk

gerard satijn
gerard satijn7 dec 2015 - 16:33

wel geregistreerd maar kan dan geen brief meer vinden om te downloaden. Stuurt u mij svp een brief (of link) op Facebook of rechtstreeks op mijn emailadres: gerardsatijn@home.nl. Dank u wel

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap8 dec 2015 - 17:01

In de laatste alinea van het bovenstaande verhaal staat de zin: "Die kan je hier downloaden." klik op het woordje "hier" en je kunt de brief downloaden. Vervolgens vul je op de plaats van de kruisjes de gegevens in die op jou van toepassing zijn en daarna kun je de brief uitprinten.

c.g.bakker@gbfineart.nl
c.g.bakker@gbfineart.nl7 dec 2015 - 12:48

wel registratie maar kan geen knop vinden

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap8 dec 2015 - 17:01

In de laatste alinea van het bovenstaande verhaal staat de zin: "Die kan je hier downloaden." klik op het woordje "hier" en je kunt de brief downloaden. Vervolgens vul je op de plaats van de kruisjes de gegevens in die op jou van toepassing zijn en daarna kun je de brief uitprinten.

c.g.bakker@gbfineart.nl
c.g.bakker@gbfineart.nl7 dec 2015 - 12:47

wel registratie maar kan geen knop vinden

ronschulz
ronschulz7 dec 2015 - 11:00

Gamijnvoorbeeldbriefopsturen naar de MNF bank. Zou eigenlijk ook een actie moeten zijn van mijn adviseur de Hypotheker. Zij krijgen inmiddels al 22 jaar provisie nadat ik mijn hypotheek in 1994 via hun heb afgeloten.

M. van Gool
M. van Gool6 dec 2015 - 21:47

Hallo alle,ik vind wel info dat zou kunnen gelden voor een aflossingsvrije hypotheek, maar zou het ook gelden voor een meegroeihypotheek of een combi van aflossingsvrij en meegroei.  wie weet dit en kan mij hier antwoord op geven? hoor graag van ugroetMartin

saikou
saikou6 dec 2015 - 17:15

Zojuist brief ingevuld, ben benieuwd.Makkelijk te vinden inmiddels, staat hieronder al beschreven hoe....en inmiddels ook bovenaan het betreffende artikel op de site.

jannie schippers
jannie schippers6 dec 2015 - 14:53

waarschijnlijk kom ik in aanmerking voor korting op mijn hypotheek.Maar waar kan ik de voorbeeld brief vinden?

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap7 dec 2015 - 18:01

In de laatste alinea van het artikel hierboven staat de zin: "Die kan je hier downloaden." Het woordje "hier" in die zin is de link naar de voorbeeldbrief.

ron en olga
ron en olga6 dec 2015 - 13:18

vraag me af waar ik die brief kan downloaden

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap7 dec 2015 - 18:01

In de laatste alinea van het artikel hierboven staat de zin: "Die kan je hier downloaden." Het woordje "hier" in die zin is de link naar de voorbeeldbrief.

abbut
abbut6 dec 2015 - 13:05

Gelukkig had ik een financieel adviseur die mij er destijds bij het oversluiten van de hypotheek op wees. Door een klein beetje extra af te lossen, kwam ik onder de kritieke grens en kon de renteopslag van 0,1% verdwijnen. Hij benadrukte dat de banken niet verplicht zijn actief te informeren en daar (dus) ook gen enkele moeite voor doen. Het scheelt mij € 65 (bruto) per maand.

Rob Römer
Rob Römer6 dec 2015 - 12:17

Ik ben bank dat deze "als je niet voor jezelf piept, wordt je een oor aan genaaid"- cultuur het gevolg is van het zo geprezen neo-liberalisme, privatisering en "participatie-samenleving".Idere voor zich. Gelukkig zijn er nog een aantal gremia die voor burgers opkomen.

opaplop
opaplop6 dec 2015 - 12:12

wat denk je, nu ik het weet is het een fluitje van een cent natuurlijk, het was wel even zoeken, maar dan heb je ook wat. Ik heb hem opgeslagen in word en ga er mee aan de slag. En heb hem om naar veel kennissen door gestuurd.

opaplop
opaplop6 dec 2015 - 11:57

Ook ik kan de voorbeeld brief niet vinden,laat even weten waar ik hem wel kan vinden om er gebruik van te gaan maken.

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap7 dec 2015 - 18:02

In de laatste alinea van het artikel hierboven staat de zin: "Die kan je hier downloaden." Het woordje "hier" in die zin is de link naar de voorbeeldbrief.

Pietvan
Pietvan6 dec 2015 - 11:40

ik ben weer op zoek naar de brief risico opslag maar kan niks vinden misschien even naar kassa bellen?

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap7 dec 2015 - 18:02

In de laatste alinea van het artikel hierboven staat de zin: "Die kan je hier downloaden." Het woordje "hier" in die zin is de link naar de voorbeeldbrief.

Huibhamer
Huibhamer6 dec 2015 - 11:19

Hallo Kassa, ook ik ben benieuwd naar de brief die ik naar de bank kan sturen.

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap7 dec 2015 - 18:03

In de laatste alinea van het artikel hierboven staat de zin: "Die kan je hier downloaden." Het woordje "hier" in die zin is de link naar de voorbeeldbrief.

tijger1
tijger16 dec 2015 - 11:06

Fred,dat depot zal gecedeerd zijn aan de bank ter zekerheid.

fred weemaes
fred weemaes6 dec 2015 - 10:52

De opgebouwde waarde van het aflossingsdepot(sparen/beleggen bedraagt inmiddels Euro xxx. Ik stuur u bijgaand de laatste jaaropgave. Deze waarde verlaagt eveneens het risico voor u als geldverstrekker.  DIT is mij niet duidelijk kunt u dit toelichten. Bij voorbaat dank.

leon54
leon546 dec 2015 - 10:32

Hallo Redactie Kassa,zouden jullie mij de brief per email willen toesturen?
alvast hartelijk dank!

1 Reactie
jacques koopmanschap
jacques koopmanschap7 dec 2015 - 18:05

In de laatste alinea van het artikel hierboven staat de zin: "Die kan je hier downloaden." Het woordje "hier" in die zin is de link naar de voorbeeldbrief.

MAJK
MAJK6 dec 2015 - 10:27

yep gelukt, was ws te druk:)

MAJK
MAJK6 dec 2015 - 10:19

hyperlink werkt niet, pagina niet gevonden!

ruran@wxs.nl
ruran@wxs.nl6 dec 2015 - 9:54

Ik kan de voorbeeldbrief niet vinden. Kunt U hem sturen naar mijn e-mailadres: ruran@wxs.nl  

1 Reactie
Famdiel
Famdiel6 dec 2015 - 10:08

In de laatste alinea staat "hier" in de zin ;"Die kan je hier downloaden." Hier is een hyperlink en moet je op klikken.Succes

tijger1
tijger16 dec 2015 - 9:51

Nee, natuurlijk werkt dat niet bij een spaarhypotheek, want dan zou u meer premie moeten gaan betalen.En een hypotheek van 40 jaar? Is die dan nog steeds niet afgelost? Uiteraard gaat het sowieso niet met terugwerkende kracht. Als de bank al meewerkt.

naj
naj6 dec 2015 - 9:48

Zie net het antwoord staan in de een na laatste alinea van het hoofdartikel.Mijn vraag hoeft dus niet beantwoord te worden.Sorry!

naj
naj6 dec 2015 - 9:44

Kan dit ook van toepassing zijn bij een Spaarhypotheek?

inekebredenhorst
inekebredenhorst6 dec 2015 - 9:24

Ik kon helaas de brief niet downloaden.Ik heb al 40 jaar een hypotheek lopen bij de Rabobank. Met terugwerkende kracht de rente verlagen zou een prettig vooruitzicht zijn ! 

1 Reactie
Famdiel
Famdiel6 dec 2015 - 10:09

In de laatste alinea staat "hier" in de zin ;"Die kan je hier downloaden." Hier is een hyperlink en moet je op klikken.Succes

polleke1949
polleke19496 dec 2015 - 9:21

Ik heb nog een heel andere vraag die misschien ook belangrijk is.Is deze rente ook met terugwerkende kracht te vragen?De bank is immers in gebreken gebleven wat zorgplicht betreft.

1 Reactie
Kassamiepje
Kassamiepje11 dec 2015 - 9:50

Dat hangt er van af of de bank werkelijk zorgplicht verzaakt heeft of niet.

Vraag 1 is: "heeft de bank mij ooit geïnformeerd over deze mogelijkheid".
 Als het antwoord "nee" is maak je een kans; maar alle grootbanken deden dat bij mijn weten de afgelopen 10 jaar wel degelijk via offertes, algemene voorwaarden waar je voor getekend hebt, de website etc. - en de afgelopen 2 jaar ben ik er zelfs mee doodgegooid.
Niettemin, kijk het even na. En vraag ook je tussenpersoon waarom hij je nooit goed heeft geïnformeerd - je hebt hem immers rijkelijk betaald.

Vraag 2 is: "eist de bank dat ik het verzoek zelf indien".
Wederom: als het antwoord nee is maak je een kans. Als er echter duidelijk staat dat je hier zelf om moet vragen is er geen verzaking van de zorgplicht. Wellicht wel van klantonvriendelijkheid; maar meer dan een bloemetje krijg je daar niet voor.

Vraag 3 is "had de bank kunnen weten dat mijn rente omlaag kon".
De bank kan bijvoorbeeld sowieso niet weten of jouw huis meer waard is geworden of niet totdat je ze dat zelf vertelt- zij krijgen immers jouw aanslag OZB niet; noch taxeren zij ieder jaar jouw huis. Dus als je dat de afgelopen jaren zelf niet hebt doorgeven terwijl de bank jou er netjes op gewezen had dat dat een mogelijkheid is is dat een gevalletje eigen schuld.

Daarentegen weten ze het natuurlijk wel als je € 100.000 hebt afgelost en daarmee je schuld hebt verlaagd. In dat geval maak je dus aanzienlijk meer kans.

Vraag 4 is "wil ik het eigenlijk wel"
Zoals Kassa al aangeeft - in het geval van een spaarhypotheek wil je misschien wel helemaal geen lagere rente. 

Dus samenvattend: het is mogelijk. Maar niet waarschijnlijk.

riky gorter bisseling
riky gorter bisseling6 dec 2015 - 9:05

Bij mij is het gelukt om de brief te downloaden .

Cok
Cok6 dec 2015 - 8:55

Ook bij mij geen knop , na regastratie.Genoemde link werkt ook niet.

Redacteur
Redacteur5 dec 2015 - 21:34

Die downloadknop staat los van of je wel of niet geregistreerd bent. :)

s_l_h
s_l_h5 dec 2015 - 21:26

de knop voor downloaden van de  voorbeeldbrief stond er zonet nog wel maar was zonder registratie niet toegankelijk
na de registratie was de knop foetsie, dus geen voorbeeldbrief!

Redacteur
Redacteur5 dec 2015 - 21:19

Je kan de brief ook hier downloaden: http://kassa.vara.nl/data/files/4040880724.docx

1 Reactie
riky gorter bisseling
riky gorter bisseling6 dec 2015 - 9:06

Gelukt

anja geurten
anja geurten5 dec 2015 - 21:13

kan de voorbeeld brief niet vinden

Jan en Marijke
Jan en Marijke5 dec 2015 - 21:11

Hallo Redactie Kassa,zouden jullie mij de brief per email willen toesturen?
alvast hartelijk dank!

roncornelisse
roncornelisse5 dec 2015 - 21:10

Na het lezen van het bericht over hypotheekrente verlaging , krijg ik geen mogelijkheid om de voorbeeldbrief te downloaden , hoe werkt dit ?

albert van dijk
albert van dijk5 dec 2015 - 21:08

Waar staat die voorbeeld brief

Redacteur
Redacteur5 dec 2015 - 21:06

Er is een technisch probleem. We zijn bezig het probleem. Onze excuses voor het ongemak.

Martenmaas
Martenmaas5 dec 2015 - 21:05

Ik heb een taxatie laten maken van mijn huis en mijn hypotheekbedrag laten verlagen met 40000, waardoor ik in aanmerking hoor te komen voor een hypotheekrente verlaging van 0,4 % maar de ING weigert dit met als reden dat op mijn hypotheek het oude prijsbeleid van toepassing is?? mogen zij dit weigeren ?? en zo niet wat kan ik dan nog doen?

saskia otten
saskia otten5 dec 2015 - 20:58

Brief downloaden gelukt. Dank voor de snelle reactie

c.kleuver
c.kleuver5 dec 2015 - 20:55

Wacht op u voorbeeld brief voor korting op mijn hypotheek

tonichan
tonichan5 dec 2015 - 20:49

In de uitzending werd gemeld dat er op de site een voorbeeldbrief was. Ik kan hem niet vinden. Kunt u mij die toezenden op mijn e-mail-adres

gejeve47
gejeve475 dec 2015 - 20:32

waar blijft de voorbeeldbrief over hypotheek

cascompuva
cascompuva5 dec 2015 - 20:30

Graag naar mijn e-mailadres. sturen,want ik kan hem op jullie site niet vinden.

Ad Willems
Ad Willems5 dec 2015 - 20:30

Ik zoek voorbeeldbrief. Hoe downloaden?

Marleen Stijlaart
Marleen Stijlaart5 dec 2015 - 20:27

Zou u mij een voorbeeldbrieven toe kunnen sturen?

marcjef
marcjef5 dec 2015 - 20:26

Kan de voorbeeldbrief niet vinden. Waar kan ik hem vinden? Zou u hem mij kunnen toezenden op mijn email-adres.

staaks
staaks5 dec 2015 - 20:22

Ik ben ook zoekende naar de voorbeeldbrief. Waar blijft u?

heinstavenuiter
heinstavenuiter5 dec 2015 - 20:20

In de uitzending werd gemeld dat er op de site een voorbeeldbrief was. Ik kan hem niet vinden. Kunt u mij die toezenden op mijn e-mail-adres

ixlion
ixlion5 dec 2015 - 20:19

Link van de te downloaden brief werkt niet!

Carola de Regt
Carola de Regt5 dec 2015 - 20:19

Zie ook geen voorbeeldbrief, hoe kom ik hier nu aan?

dushca
dushca5 dec 2015 - 20:16

geen voorbeeldbrief te vinden

paulapoppema
paulapoppema5 dec 2015 - 20:13

waar blijft de voorbeeldbrief?

c.w.otten
c.w.otten5 dec 2015 - 20:12

Voorbeeldbrieven is niet te vinden!!

Trees Uytdewilligen
Trees Uytdewilligen5 dec 2015 - 20:11

Voorbeeldbrief niet gevonden!

EvanLeeuw
EvanLeeuw5 dec 2015 - 20:10

Geachte redactie,Helaas, de voorbeeld brief niet kunnen vinden m.b.t. risico opslag hypotheek, kunt u mij deze toezenden?

hepl
hepl5 dec 2015 - 20:06

Misschien "piepen" er nu teveel mensen en is de server overbelast!
Ik probeer morgen nog wel een keer.

e.kopp
e.kopp5 dec 2015 - 20:06

Pagina niet gevonden

A. Karstens
A. Karstens5 dec 2015 - 20:05

Kan de voorbeeldbrieven niet downloaden!

edoss
edoss5 dec 2015 - 20:05

Wanneer komt die voorbeeldbrief zou hem graag hebben.

PetAld
PetAld5 dec 2015 - 20:03

pagina niet gevonden, geeft uw site aan m.b.t. de risico opslag hypotheek

Vir
Vir5 dec 2015 - 20:01

De voorbeeldbrief is niet te dowlaoden?

bergboersma
bergboersma5 dec 2015 - 20:01

ik wil graag de voorbeeldbrief downloaden maar dan komt er te staan dat de pagina niet bestaat!!!

Jan 201515
Jan 2015155 dec 2015 - 20:00

nope  geen brief , downloaden : pagina niet gevonden  <..>

peterineke
peterineke5 dec 2015 - 20:00

geen brief te downloaden

Epc
Epc5 dec 2015 - 20:00

"Als de waarde van je huis lager is dan je hypotheekschuld, kan je hypotheekrente omlaag."
Nu begrijp het niet meer!! Lager??

1 Reactie
marijkevraagtwaarom
marijkevraagtwaarom5 dec 2015 - 20:33

Dat viel mij ook al meteen op, zo'n fout op de kassasite, dom hoor. 

ed van groningen
ed van groningen5 dec 2015 - 19:59

Brief??????

hazim sikar
hazim sikar5 dec 2015 - 19:59

De brief niet gevonden.

lex.dommisse@upcmail.nl
lex.dommisse@upcmail.nl5 dec 2015 - 19:59

Zoals bij velen lukt het downloaden van deze voorbeeldbrief voor geen meter!

Ingrid41
Ingrid415 dec 2015 - 19:59

Waar vind ik de brief

ingrid kruit
ingrid kruit5 dec 2015 - 19:58

Waar kan ik de voorbeeldbrief vinden ???

5centen
5centen5 dec 2015 - 19:58

Zoals meerdere kan ik ook geen brief vinden of downloaden

Rob Haenen
Rob Haenen5 dec 2015 - 19:58

De brief is niet te downloaden. Niet zo handig van jullie, Kassa!

Loekschilperoort
Loekschilperoort5 dec 2015 - 19:57

Voorbeeld  brief is niet te vinden 

jacques koopmanschap
jacques koopmanschap5 dec 2015 - 19:56

Het formulier is niet te downloaden omdat ik het bericht krijg: Pagina niet gevonden. De banken geven de benodigde info niet en jullie de brief niet. Een dooie mus waarmee ik bepaald niet blij ben,

jmvanderkamp
jmvanderkamp5 dec 2015 - 19:55

http://kassa.vara.nl/data/images/2794476877.docx  kan niet gevonden worden

vikram rostam
vikram rostam5 dec 2015 - 19:53

Pagina niet gevonden?

Henkblom_1
Henkblom_15 dec 2015 - 19:52

Ook de brief niet gevonden, raar

hilda kort
hilda kort5 dec 2015 - 19:50

Downloaden lukt niet.

Tjitskeanna
Tjitskeanna5 dec 2015 - 19:50

Brief niet gevonden

Ricardo2015
Ricardo20155 dec 2015 - 19:50

waar staat ie dan ???

Kj.schipper
Kj.schipper5 dec 2015 - 19:50

Haha nu de boel al overbelast ?

trudyhekkers
trudyhekkers5 dec 2015 - 19:49

Brief niet kunnen downloaden

w.wessels-overgaag@planet.nl
w.wessels-overgaag@planet.nl5 dec 2015 - 19:49

Jammer geen voorbeeldbrief te downloaden. 

vlupo
vlupo5 dec 2015 - 19:49

waar staat de voorbeeldbrief ?