Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Korting op AOW-partnertoeslag weer vertraagd

09-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_euro__33.jpeg
De geplande korting op de AOW-partnertoeslag voor 65-plussers met een jongere partner die zelf weinig inkomsten heeft, loopt weer vertraging op. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zei donderdag in de Tweede Kamer dat er onvoldoende tijd is om de bezuiniging per 1 juli door te voeren en dat het daarom 1 augustus wordt.
De Eerste Kamer dwong Kamp vorig jaar al om de maatregel die ongeveer 100 miljoen euro op jaarbasis op moet leveren, aan te passen en uit te stellen van 1 januari 2011 tot 1 juli. Het idee hierachter was de oudere stellen meer tijd te geven om zich voor te bereiden op de ingreep.
In het aangepaste plan krijgen inkomens boven de 30.000 euro te maken met een korting van 10 procent op de AOW-partnertoeslag. Oorspronkelijk zouden alleen AOW'ers met een jongere partner en een inkomen tot 20.000 euro worden ontzien.
In de Tweede Kamer kreeg het aangepaste plan donderdag voldoende steun van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV. De PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn kritisch. PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer en haar ChristenUnie-collega Cynthia Ortega voorzien dat Kamp opnieuw strandt in de Senaat waar hij steun van de oppositie nodig heeft.
Ortega vroeg de minister nog om de bezuiniging pas per 1 juli volgend jaar in te voeren. Maar de VVD-bewindsman zei daar niks voor te voelen. De maatregel heeft hij nodig om zijn begroting op orde te krijgen en elke maand uitstel kost 8 miljoen euro.
ANP

Meer over:

aow, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!